Het Belang van Limburg

Maakt Limburg United einde aan zes nederlagen op rij?

- Raf Comans

BASKETBAL

BNXT LEAGUE: VANAVOND 20.30U: LIMBURG UNITED-BRUSSELS Hubo Limburg United probeert vanavond tegen Phoenix Brussels een einde te maken aan een reeks van zes nederlagen op rij. Bij de hoofdstede­lingen debuteert Jean-Marc Jaumin als coach. Wij legden intussen enkele pijnpunten bij United voor aan coach Raymond Westphalen.

Te veel spelers presteren onder hun niveau

Westphalen: “Ik spreek alleen over de laatste twee wedstrijde­n, maar daar ga ik niet mee akkoord. We zijn naar een andere speelstijl aan het evolueren. Met meer beweging en de bal die sneller rondgaat. Dat vraagt heel veel van de spelers, vooral op conditione­el vlak. Daardoor speelt de vermoeidhe­id in de slotfase nog wat parten. Maar er zit beterschap in. Dat alleen Tyrell Nelson dubbele cijfers haalt qua efficiënti­e? Ook daar moet je de laatste twee wedstrijde­n apart bekijken. Maar omdat ik meer inzet op teambasket, ga je nooit echte uitschiete­rs hebben. Het gaat meer verdeeld zijn.”

United scoort gemiddeld slechts 69,7 punten. Dan kan je moeilijk winnen

“Als ik vergelijk met de eerste matchen ligt ons gemiddelde hoger. De eerste vier matchen was de gemiddelde score 66 punten. Tegen Oostende maakten we er 81 en in Aalst 72, wat gemiddeld 76 is. Maar we moeten progressie blijven maken. We werken eraan.”

Er is geen leider, geen bezieler op het terrein, zoals Wen Mukubu de vorige jaren

“Wen vervangen is nooit gemakkelij­k. De voorbije weken hebben we echter duidelijkh­eid geschapen in de rolverdeli­ng. De oudere spelers Cliff Hammonds en Milos Bojovic zijn nu veel verbaler op training. Daarnaast is Tre’Shaun Fisher stilaan aan het groeien. De intensitei­t en hardheid naar elkaar toe is op training trouwens heel erg aan het toenemen.”

Er is geen ‘go to’-speler, iemand die de bal opeist en iets kan forceren, zoals Silas Melson vorig jaar

“Silas was een luxe op dat gebied. Maar Tre’Shaun toonde in Aalst dat hij op dat vlak potentieel heeft. Eens hij volledig fit is, zie ik dat ook in hem. Daarnaast kijk ik ook nog altijd naar Jahii Carson.”

In money-time kraakt United fysiek. Een conditione­el probleem of een minder brede bank dan verwacht?

“Het is een combinatie. In onze nieuwe speelstijl zetten we hoog druk en wordt er defensief een tandje bij gestoken. Dat kost energie en die krachten komen we voorlopig soms tekort in aanval.” “Ik ben enorm onder de indruk van de werkkracht en de inzet van mijn spelers. Ik zie op training geen ploeg die het opgegeven heeft. Ik heb deze week nog gezegd dat de ploegen op de vijfde plaats nog maar drie wedstrijde­n hebben gewonnen. Er zijn nog twaalf matchen. In het slechtste geval komen we in de Silver League terecht. Maar met een goed resultaat daar, speel je toch nog de play-offs. De focus ligt nu op progressie maken en dan komen die winstmatch­en er ook. Daarom overdonder ik de spelers niet met: je moet winnen.”

STAND

1 Oostende 2 Bergen

3 Aalst

4 Antwerp Giants 5 Leuven 6 Charleroi

7 Kang. Mechelen 8 Luik

9 Limburg United 10 Brussels 6 6 6 5 5 5 4 5 6 4 6 5 3 3 3 2 2 1 0 1 0 1 3 2 2 3 2 4 6 3 548-412 471-422 442-449 389-373 378-370 346-370 319-317 399-446 418-461 288-378 12 11 9 8 8 7 6 6 6 5

 ?? FOTO BELGA ?? Raymond Westphalen: “Ik ben onder de indruk van de inzet van mijn spelers. Ik zie op training geen ploeg die het opgegeven heeft.”
FOTO BELGA Raymond Westphalen: “Ik ben onder de indruk van de inzet van mijn spelers. Ik zie op training geen ploeg die het opgegeven heeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium