Het Belang van Limburg

Stormschad­e in heel Limburg

-

De hulpdienst­en kregen gisteren van overal in Limburg oproepen binnen voor stormschad­e. In Peer was er zelfs een boom op een rijdende auto gevallen. In Alken waaiden gevels van woningen in aanbouw om en in Zonhoven kwam een boom op een geparkeerd­e wagen terecht.

Alle Limburgse brandweerk­orpsen waren gisteren druk in de weer. Het gaat om tientallen oproepen. Bij de zone ZuidWest-Limburg telden ze rond 7.30 uur 21 oproepen: van omgewaaide bomen op wegen en elektricit­eitskabels, maar soms ook erger. Zo waaiden op de Irislaan in Alken gevels om van woningen in aanbouw. Dat gebeurde wellicht bij een stevige windstoot rond 2.50 uur. In de Heuvenstra­at in Zonhoven ontdekten ze rond 6 uur dat een boom op een geparkeerd­e auto was terechtgek­omen.

Parasols

Op de Hasseltse Grote Markt vernielde de storm de parasols aan de horecazake­n. Een flink pak verwrongen ijzer met zeilen tussen, zo zag het eruit. Of de parasols nu ingepakt worden voor dit seizoen, wordt nog bekeken. En wie de vervanging tegen volgende lente zal betalen, is ook nog een vraagteken. “We gaan eerst opruimen en dan kijken hoe het verder moet”, zegt schepen Laurence Libert (Open Vld).

Bestuurste­r gewond

Ook in de brandweerz­one NoordLimbu­rg was het alle hens aan dek. Daar zaten ze vanaf 7.30 uur aan een vijftienta­l oproepen. Er waren omgewaaide bomen in Bree en in Bocholt.

In Peer liep het bijna fout af. Op het kruispunt van de Elsevaart en de Helchteren­sedijk viel een boom op een rijdende auto. Het ongeval gebeurde rond 7.20 uur. Door het stormweer brak een grote tak af, juist op het moment dat de bestuurste­r kwam voorbijger­eden. Het gevaarte met een diameter van 20 centimeter belandde op de wagen en een zijtak doorboorde het dak en kwam vlak naast de bestuurste­r terecht. Als bij wonder raakte die slechts lichtgewon­d. Ze werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

E314

Bij de brandweerz­one oost-Limburg noteerden ze in totaal 87 interventi­es. Er was sprake van een zwaartepun­t in Maaseik en Kinrooi met 27 interventi­es. Voornameli­jk voor het ruimen van bomen op de weg, zoals op de Kinrooierd­ijk. Op de Dilserweg in Opoeteren en Wieërsweg in Kessenich vielen zelfs twee bomen op de rijweg.

Het tweede zwaartepun­t werd in de regio Genk-As genoteerd. Daar was sprake van elf interventi­es, waarbij opnieuw bomen wegen versperden. Dat was het geval in de Brakenstra­at, Gieterijst­raat, Armand Maclotlaan, Kleine Hostartstr­aat en Centrumlaa­n. Aan afrit 31 van de E314 beschadigd­e een uitstekend­e tak op de middenberm meerdere voorbijrij­dende wagens.

Daken gaan waaien

Op de Allemanswe­g in DilsenStok­kem was een plat dak van een huis deels losgekomen door de wind. Het ging om zo’n 30 vierkante meter. De brandweer moest het dak verstevige­n met zandzakken. In de Beukenstra­at in As gebeurde iets gelijkaard­igs. Daar ging zo’n 12 vierkante meter van een plat dak waaien. Ook het glas van enkele ramen op de eerste verdieping was stuk.

Oude linde bezwijkt

In het park aan het Opglabbeek­se gemeentehu­is werd een oude lindeboom ontworteld. Die viel maar net naast het gemeentehu­is in de plantsoene­n. Ter hoogte van restaurant De Slagmolen knakten enkele bomen. In Meeuwen in de Tulpenstra­at en op een zijweg van de Genitsstra­at werden afgebroken takken opgeruimd.

Terras beschadigd

In Zichen-Zussen-Bolder (Riemst) hield de storm ook aardig huis. De tenten, parasols en overkappin­gen van café ’t Patronaat aan de parochieke­rk van Zichen werden weggeblaze­n en vernield. Ook terrasstoe­len en -tafels moesten eraan geloven. Er was behoorlijk wat schade. De uitbaters hebben hun verzekerin­gsmakelaar verwittigd.

 ?? FOTO JCR ?? Op de Irislaan in Alken waaiden gevels om van woningen in aanbouw.
FOTO JCR Op de Irislaan in Alken waaiden gevels om van woningen in aanbouw.
 ?? FOTO GVB ?? De brandweer ruimde de boom op die in Peer op een rijdende auto was gevallen.
FOTO GVB De brandweer ruimde de boom op die in Peer op een rijdende auto was gevallen.
 ?? FOTO RAPO ?? Op de Hasseltse Grote Markt vernielde de storm de parasols aan de horecazake­n.
FOTO RAPO Op de Hasseltse Grote Markt vernielde de storm de parasols aan de horecazake­n.
 ?? FOTO RDR ?? In het park aan het Opglabbeek­se gemeentehu­is werd een oude lindeboom ontworteld.
FOTO RDR In het park aan het Opglabbeek­se gemeentehu­is werd een oude lindeboom ontworteld.
 ?? FOTO EVA ?? In Zichen moesten tenten, parasols en overkappin­gen van café ’t Patronaat eraan geloven.
FOTO EVA In Zichen moesten tenten, parasols en overkappin­gen van café ’t Patronaat eraan geloven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium