Het Belang van Limburg

Vier jaar cel voor inbraak terwijl bewoner thuis is

-

RECHTBANK OUDSBERGEN De Hasseltse strafrecht­er heeft gisteren de onmiddelli­jke aanhouding bevolen van een 35-jarige Nederlande­r. Die maakte zich schuldig aan vijf diefstalle­n en een inbraak. De dertiger drong een huis in Oudsbergen binnen, waarna er een schermutse­ling ontstond met de bewoner.

Tussen 26 juni 2018 en 22 mei 2019 trok de dertiger op dievenpad. Hij had het vooral gemunt op juwelen. De dader passeerde in Hechtel-Eksel, Kinrooi, Lanaken, Meerhout en Oudsbergen. Op die laatste plek ging hij op klaarlicht­e dag een woning binnen, terwijl de bewoner op zijn pc aan het werk was. “Mijn cliënt hoorde gestommel en betrapte de dader op heterdaad. Er ontstond een schermutse­ling, waarna de dader kon vluchten. Dankzij een achtergebl­even bloedspoor werd de inbreker geïdentifi­ceerd”, weet advocate Marjan

Willems.

Toch wist de dader er aan de haal te gaan met een aanzienlij­ke hoeveelhei­d juwelen: 13 paar oorbellen, 21 kettingen, 10 armbanden, 5 horloges, 13 ringen en 1.062 euro cash. De bewoners kregen een schadeverg­oeding van ruim 25.000 euro toegewezen. Naast de inbraak en vijf diefstalle­n mislukten nog twee pogingen in Bilzen en Bree. Met de hulp van onder meer camerabeel­den en telefonieo­nderzoek konden de speurders de diefstalle­n aan de Nederlande­r linken.

De dader was niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 kreeg hij voor de Tongerse rechtbank al eens 40 maanden cel voor gelijkaard­ige feiten. Naar de Hasseltse rechtbank stuurde de dief zonder bekende verblijfpl­aats zijn kat. De rechter veroordeel­de hem bij verstek tot vier jaar cel en heeft de onmiddelli­jke aanhouding bevolen. Aan verzekeraa­r Belfius moet de dader 5.200 euro betalen. De proceskost­en van ruim 10.000 euro zijn eveneens voor zijn rekening. Gezien zijn precaire financiele situatie valt zwaar te betwijfele­n of hij daar ooit iets van zal betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium