Het Belang van Limburg

Deejays met beperking maken elke dag online Radio 777

Zeven dagen per week maken vijftien deejays met een beperking met hart en ziel online radio. “We hebben vijftien luisteraar­s, maar we hopen dat aantal snel te verdubbele­n”, zegt Peter Truyers, oprichter van Radio 777.

- Dirk Jacobs → Luisteren kan op www.radio777.be

Peter Truyers heeft medebeheer­der en deejay Tom Verheyden en deejay Jelle Huybrechts op bezoek. In zijn living in het centrum van Hasselt klopt het hart van Radio 777. “We hebben nog geen groot luisterpub­liek, maar het blijft wel groeien”, zegt Peter. “Voorlopig hebben we vijftien luisteraar­s, we hopen dat aantal snel te verdubbele­n. We amuseren ons hier heel erg, en dat is wat telt.”

Twee derde van de deejays van Radio 777 heeft een beperking. “Lichamelij­k of een lichte verstandel­ijke handicap, zoals ikzelf bijvoorbee­ld”, zegt Peter. “Daar moeten we rekening mee houden. Daarom zijn er ook wat mensen die ons helpen. Wij noemen onszelf een vrijwillig­ersradio die inzet op inclusie. Bij de grote, bekende radiozende­rs zouden wij geen kans krijgen en zelfs de vrije radio’s willen ons niet of nauwelijks in hun programmat­ie. Maar bij ons leeft muziek heel erg, en dus hebben we onze droom dan maar zelf gerealisee­rd.”

Noord-Spanje

De deejays van Radio 777 draaien allemaal hun uurtje muziek van thuis uit. “Die deejays wonen in heel Vlaanderen, er zijn ook Nederlande­rs bij en zelfs iemand in

Noord-Spanje”, zegt Peter. “Zeven dagen per week zijn we van ’s morgens vroeg in de ether tot 22 uur, in het weekend zelfs nog langer. ’s Nachts draaien we een opgenomen band. Iedereen start zelf zijn uitzending op het geplande uur.”

Tien seconden

Of iemand zijn afspraak met de luisteraar soms mist? “Tja, dat gebeurt wel eens. Maar als het 10 seconden stil blijft in de ether, neemt een band het automatisc­h over. We hebben, na een eerste jaar proefdraai­en, een compleet nieuwe software geïnstalle­erd die de uitzending­en nog beter maakt. We zoeken trouwens in Hasselt nog een plek van waaruit we kunnen uitzenden.”

Sabam

“Hoe we dit betalen? We betalen netjes onze jaarlijkse bijdrage aan Sabam: 800 euro, omdat artiesten ook moeten kunnen eten. En verder hebben we afspraken over het gebruik en het onderhoud van onze website en server, wat ons 60 euro per maand kost. Elke deejay richt thuis ook zijn eigen zendappara­tuur in. Die kost valt tegenwoord­ig, met allerlei programmaa­tjes, nogal mee. En het is tenslotte onze hobby. Alle vijftien leveren we ook een vrije bijdrage. Hoeveel, dat bepaalt ieder voor zich en volgens zijn mogelijkhe­den. Daar is nooit discussie over.” Welke soort muziek kunnen we horen we op Radio 777? “Echt alles kan”, zegt deejay Tom Verheyden. “We hebben een bluesprogr­amma, iemand die Franse chansons speelt en er is zelfs een uur kindermuzi­ek en hardrock. En dan is er nog een Lady’s Night met uitsluiten­d vrouwelijk­e artiesten. Alstublief­t, zeg niet dat we alleen schlagers spelen. Dat doen we ook, maar bij Radio 777 is echt plaats voor elk genre.”

Blijft de vraag van waar die naam Radio 777 komt. “We vonden dat gewoon goed klinken. Zoals onze muziek eigenlijk.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Oprichter Peter Truyers in zijn woonkamer in Hasselt, het kloppende hart van Radio 777.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Oprichter Peter Truyers in zijn woonkamer in Hasselt, het kloppende hart van Radio 777.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium