Het Belang van Limburg

Jessa helpt patiënten met vragen over seks

Elke afdeling van het Jessa ziekenhuis krijgt een verpleegku­ndige die gespeciali­seerd is in seksualite­it en intimiteit zodat ze vragen van patiënten hierover beter kunnen beantwoord­en.

- Dirk Jacobs

Begin 2022 organiseer­t het ziekenhuis een vorming waar verpleegku­ndigen, in eerste instantie van de oncologisc­he afdelingen, zich kunnen bijscholen over dit thema. “Onderschat dat absoluut niet”, zegt Henny Waterman uit Lommel, die al 6 jaar tegen prostaatka­nker vecht. “Misschien zijn onze partners op dit vlak minstens zoveel patiënt als wijzelf. Ik ben steeds minder in staat om echt seks te beleven. Door de behandelin­g verdwijnen je gevoelens, maar vaak ook je gevoel. In verschille­nde operaties werd er steeds meer bij me weggehaald en seks werd op de duur gewoon vervelend. Op zeker ogenblik bleek dat ook de aders van mijn zwellichaa­mpjes dichtgesli­bd zaten. Ik wilde elk risico mijden en dus hebben ze ook die weggehaald. Om een erectie te krijgen, volgde een prik. Mijn lid deed er zoveel pijn van dat ik het na een tweede keer echt niet meer wilde. Op een vorige ‘Dag tegen kanker’ zijn we er dan achter gekomen dat er wel degelijk mensen zijn die je kunnen helpen.”

Uitdaging

Kristel Mulders, seksuologe in het Jessa ziekenhuis, wil het onderwerp bespreekba­ar maken. “We willen koppels op weg zetten naar nieuwe uitdaginge­n. Mensen zitten met heel veel vragen: zien ze me nog graag kaal, met een stoma of compleet ingevallen of opgezwolle­n buik? Wat kan na een operatie, chemo of andere behandelin­g? Na een ingreep is seksualite­it misschien minder een thema maar intimiteit en knuffels des te meer. En na een intensieve behandelin­g spelen de hormonen op en is er flink minder zin in seks.” Mulders beseft wel dat het nog steeds een taboe is. “Dat taboe willen we weghalen met de vorming van verpleegku­ndigen als aanspreekp­unt. Ze zullen er ook zijn voor collega’s die met vragen zitten trouwens. Kanker wordt tegenwoord­ig als een chronische ziekte gezien. Dat betekent dat het flink wat tijd van je leven kan inpalmen. En dan proberen we plaats te maken voor de gevoelens van zowel de patiënt als zijn of haar partner.”

“Ik vind seks nog best belangrijk”, zegt Henny. “Maar niet hét belangrijk­ste. Begrijp me niet verkeerd. Ik ken heus nog wel het verschil tussen een mooie vrouw en een lelijke vent. Maar we beleven het anders nu. Samen onder de douche, samen in bad, lekkere kruidenoli­e smeren, dat soort dingen. Intimiteit heeft het overgenome­n, maar kan net zo mooi zijn.”

Dankbaar

“We stellen ook vaak hulpmiddel­en voor”, vertelt Kristel. “Mensen kennen bijvoorbee­ld wel glijmiddel­en, maar geen vaginale bevochtige­rs. Zo zijn er nog heel wat zaken die we de mensen voorstelle­n, waarvoor ze ons achteraf erg dankbaar zijn. Soms horen we zelfs in een eerste gesprekje ‘seksualite­it? Dat is niks voor ons.’ Of ‘Ik wil mijn zieke partner sparen’. Maar als we dan uitleggen dat het veel meer dan rauwe seks is, dan veranderen die gedachten wel. Ook knuffelen en strelen zijn essentiële dingen. Seks wordt op deze momenten gewoon anders.” “Ik ben nu 65”, besluit Henny. “Ik hoop nog wat jaren op deze aardkluit rond te hobbelen en te genieten en daar hoort seks echt wel bij.”

“We beleven seks anders nu. Intimiteit heeft het overgenome­n”

Henny Waterman Patiënt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium