Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Jos Thomassen

Aan een raam van basisschoo­l Sint-Jan in Eisden is een Telraam geïnstalle­erd. Deze minicamera registreer­t het verkeer in de schoolbuur­t en levert nuttige informatie over de verkeersaf­wikkeling. Het Telraam Proefproje­ct Schoolomge­vingen loopt ook in andere Vlaamse scholen, onder meer in Bree.

Een combinatie van microcompu­ter, sensoren en camera meet het verkeer en geeft een zicht op het aantal voetganger­s, fietsers, auto’s en vrachtwage­ns dat dagelijks langs de school passeert. “In het Vlaams Verkeersve­iligheidsp­lan trekken we geld uit om zwaar verkeer en sluipverke­er te ontmoedige­n op plaatsen en tijdstippe­n met veel actieve weggebruik­ers. Met dit Telraampro­ject kunnen we nagaan of al de snelheidsr­emmende ingrepen en acties de verhoopte resultaten hebben. Op basis van de meetgegeve­ns kan de school in samenwerki­ng met de lokale politie en het gemeentebe­stuur dan gerichte maatregele­n nemen om de situatie van voetganger­s en fietsers in de directe omgeving van de school veiliger te maken”, aldus minister Peeters.

In het kader van veilige schoolomge­vingen zijn 800 gevaarlijk­e punten gemeld op gewestwege­n in Vlaanderen, waarvan zes in Maasmechel­en. “Op twee daarvan (Rijksweg) zijn al aanpassing­swerken gedaan”, aldus Peeters.

Educatief pakket

Basisschoo­l Sint-Jan ligt in de Bloemenlaa­n, de verbinding tussen de Koninginne­laan en Oude Baan in het drukke Eisdense handelscen­trum. “Door de uitbreidin­g van de handelszak­en in de omgeving wordt deze straat geregeld gebruikt om van de ene naar de andere straat te gaan. Voor ons is dit project een uitdaging”, aldus

Bart Vanhengel, directeur van Sint-Jan. “Wij kunnen met de data en een educatief pakket aan de slag met onze leerlingen uit de derde graad en later kunnen we samen met de politie en het gemeentebe­stuur op zoek gaan naar oplossinge­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium