Het Belang van Limburg

Alternatie­ve infoavond over windmolenp­roject druk bijgewoond

- Eddy Vandoren

Zowat 70 inwoners van Riemst en Tongeren woonden donderdaga­vond de alternatie­ve informatie­vergaderin­g bij over het geplande windmolenp­roject Ventori in hun gemeenten. Die was georganise­erd door het actiecomit­é ‘De Bezorgde Inwoners van Riemst, Tongeren en ver daarbuiten’ samen met Leefbare Energie Vlaanderen.

Met deze vergaderin­g in Millen wilde het actiecomit­é naar eigen zeggen correcte informatie aanreiken over de windmolen-wetgeving en vooral ook over de impact ervan op mens, dier en milieu. Daarvoor is Willy Quix (66) uit Tongeren speciaal gekomen. “Ik wist niet dat Ventori vorige week ook al infoavonde­n had gehouden, maar ik wil toch eens horen wat het project inhoudt. Ik ben helemaal niet tegen windmolens, ik woon in de buurt van de geplande molens in Tongeren-Oost en we zullen toch op alternatie­ve wijze aan energie moeten geraken.”

Alternatie­ven

Ericha Vossen (64) uit Millen is wel tegen. “Ik wil correcte informatie en vrees dat we die van de energiemaa­tschappije­n niet krijgen. Ik ben bezorgd over de impact van die vele windmolens op heel de omgeving. Men zou ook meer onderzoek moeten doen naar alternatie­ve energiebro­nnen want de visuele vervuiling van het landschap alleen al is desastreus.” Een dame uit de Elderenweg in Millen is faliekant tegen. “We hebben het zondag nog nagemeten: één van de Ventorimol­ens komt op 105 meter van mijn huis. Niemand zou dat willen. Windmolens horen niet thuis in een landelijke omgeving en beslist niet in een woongebied. Trouwens de in

formatie die men op de website van het omgevingsl­oket vindt, is onvolledig en ontoeganke­lijk voor leken. En dat gebeurt uiteraard heel bewust…”

Van het actiecomit­é voerde Robert Jan Stok het woord. Hij deed ook een oproep om voor 3 november bezwaar in te dienen. Namens Leefbare Energie Vlaanderen lichtten Annemarie François en Mark Amelinckx de gebrekkige wetgeving en ook de effecten op het milieu toe waarna de aanwezigen vragen konden stellen. Daaruit bleek dat er heel wat bezorgdhei­d, onrust en ongenoegen leeft in Riemst en Tongeren.

“Eén van de molens komt op 105 meter van mijn huis. Niemand zou dat willen” Inwoonster Millen

 ?? FOTO EVA ?? De aanwezigen hadden veel vragen over het project.
FOTO EVA De aanwezigen hadden veel vragen over het project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium