Het Belang van Limburg

Bewoners van bouwvallig­e residentie Platanus hopen 50.000 euro in te zamelen

- → Wie de bewoners wil steunen, kan terecht op projects.koalect.com/project/34860 Toro, jcr

In Sint-Truiden is het startschot gegeven van een grote crowdfundi­ng voor de getroffen bewoners van residentie Platantus. Het appartemen­tsgebouw aan de Luikerstee­nweg met 25 wooneenhed­en werd in juli onbewoonba­ar verklaard.

Het gebouw is nochtans maar goed zes jaar oud. Het gaat om het eerste appartemen­tsgebouw in ons land dat met houtconstr­uctie werd opgebouwd. Maar na zes jaar blijken veel vloeren en plafonds al weg te rotten. Deze zomer bleek dat de stabilitei­t zelfs in het gedrang kwam. Daarom was een volledige evacuatie plots nodig. De 25 getroffen families hebben intussen allemaal elders onderdak moeten zoeken.

“De afgelopen maanden waren voor de bewoners een nachtmerri­e en deze is nog niet voorbij”, zegt syndicus Pascal Pierco. “De kosten lopen immers onverminde­rd voort. Naast de gemeenscha­ppelijke kosten voor hun onbewoonba­ar appartemen­t, zijn er nu ook de kosten van een nieuwe huisvestin­g. Vaak moet de lening nog steeds afbetaald worden. Ik begrijp dat enkele van hen het water al aan de lippen staat.”

Daarom werd op één van de voorbije algemene vergaderin­gen al beslist om een crowdfundi­ng op te starten. “We hopen zo een 50.000 euro bij elkaar te krijgen, of zo’n 2.000 euro per getroffen eigenaar. Pas op: dat geld wordt niet zomaar uitgedeeld. Het komt op de gemeenscha­ppelijke rekening en we betalen er de oplopende juridische kosten mee en de vergoeding van expertises. De steun zou al een hele verademing kunnen betekenen.” Ondertusse­n moeten experten nog altijd uitmaken wie verantwoor­delijk is voor de schade aan het jonge appartemen­tsgebouw. Het is niet uitgeslote­n dat het gebouw deels afgebroken moet worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium