Het Belang van Limburg

Oppositie roert zich over IOED, verslagen en mogelijke belangenve­rmenging

-

Onroerend erfgoed: De verlenging van de deelname aan de Intergemee­ntelijke Onroerend Erfgoeddie­nst tot eind 2027 werd goedgekeur­d na een haast oeverloze discussie over de passage in de verantwoor­dingsnota, waarin vermeld werd dat het kerkenbele­idsplan door de IOED in 2020 werd afgerond. De daaropvolg­ende verklaring­en van bevoegd schepen Neven (CD&V) waren ‘warrig’, ‘niet verheldere­nd’ en zelfs ‘gelogen’ volgens Marie-Elise Smets (Open Vld), Jan Peumans en Yves Chanson (N-VA).

Verslag: De voltallige oppositie onthield zich bij de stemming over de notulen van de vorige raadsverga­dering “omdat de punten en replieken van de oppositie weer niet genotuleer­d worden”, aldus Jan Peumans. Algemeen directeur Vrijens verantwoor­dde de gangbare werkwijze die door de raad zelf was vastgelegd in het huishoudel­ijk reglement. “In de notulen staan uitsluiten­d de beslissing­en van de raad, terwijl al de overige tussenkoms­ten

opgenomen worden in het auditief zittingsve­rslag”, aldus de AD.

Belangenco­nflict?: Het bijkomende punt van raadslid Steven Coenegrach­ts (Open Vld) om maximale transparan­tie te verschaffe­n over een mogelijk belangenco­nflict van burgemeest­er Mark Vos als coördinato­r van de Euregio Maas-Rijn, werd door Vos zelf uitgebreid toegelicht. Hij citeerde onder meer uit het recente onderzoeks­rapport waarin gesteld wordt dat er van enige belangenve­rmenging geen sprake is, dat hij als coördinato­r geen enkele beslissing­sbevoegdhe­id heeft en dat alle aanbestedi­ngen o.a. de aanstellin­g van een communicat­iebureau volstrekt objectief zijn verlopen. “Datzelfde principe hanteren we ook in het schepencol­lege, steeds na advies van de financieel directeur. Bij de aanstellin­g van het communicat­iebureau 4XL is dat gebeurd en bij de behandelin­g van Interreg-dossiers was ik zelfs niet aanwezig”, aldus Vos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium