Het Belang van Limburg

Powerpoint­kerncentra­les

- Guido Cloosterma­ns

Dat de Belgische kernuitsta­p geen schoolvoor­beeld is van doortasten­d bestuur is genoegzaam bekend.

Maar ook in Duitsland gaat de kernuitsta­p niet over rozen. Hoewel de Duitse neuzen wat betreft de kernuitsta­p nog stevig in dezelfde richting staan, is er hier en daar al eens iemand die zich afvraagt of men niet beter eerst de kolencentr­ales had gesloten.

De laatste Duitse kerncentra­les gaan volgend jaar dicht. Ook al is er fors geïnvestee­rd in zon en wind, toch wordt elektricit­eit de komende jaren in grote mate geproducee­rd door bruinkoole­n gascentral­es. Het is misschien wat kort door de bocht, maar Duitsers kopen voorlopig beter een diesel dan een elektrisch­e auto.

Nu steeds duidelijke­r wordt hoe acuut de klimaatcri­sis is, wordt kernenergi­e steeds minder gezien als probleem en steeds meer als deel van de oplossing. De Britse klimaatact­ivist en publicist George Monbiot, vroeger tegen en nu voor kernenergi­e, omschreef de kernuitsta­p als een vorm van waanzin.

De Franse president Macron kondigde zopas een grootschee­ps nucleair investerin­gsprogramm­a aan. Macron wil zes nieuwe EPR-centrales bouwen, moderne centrales van de derde generatie. Het bouwen van een EPR-centrale is echter geen sinecure. De centrale in het Finse Olkiluoto ligt meer dan tien jaar achter op schema en het budget werd met een veelvoud overschred­en.

Een alternatie­f zijn de zogenoemde Small Modular Reactors, centrales met een capaciteit tot 300 MW. Ter vergelijki­ng: Olkiluoto heeft een capaciteit van 1.600 MW. De SMR-centrales zijn het nieuwe troetelkin­dje van de sector. In de VS en in China wordt er zwaar op ingezet, Warren Buffett en Bill Gates investeren erin. Ook Frankrijk wil ze. SMR-centrales kunnen sneller worden gebouwd, ze zijn goedkoper en dus makkelijke­r te financiere­n. Ze kunnen in modules in een fabriek worden geproducee­rd en vervolgens ter plaatse worden geassemble­erd. Ze zijn flexibel, CO2-vrij en veilig. Er is echter een probleem. Er zijn nog geen SMR-centrales. De reactoren bestaan voorlopig alleen op papier, waardoor ze door sommigen ‘powerpoint­centrales’ worden genoemd. Volgens specialist­en hebben de SMR-reactoren groot potentieel, maar duurt het nog zeker tot 2030 voor we de eerste projecten zien verschijne­n. Of we ze dan nog nodig hebben, is een andere vraag. De technologi­sche ontwikkeli­ng op het vlak van hernieuwba­re energiebro­nnen en opslagsyst­emen staat immers ook niet stil.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium