Het Belang van Limburg

Sommige werknemers krijgen liever geen ziektebrie­fje

-

dat getuigschr­ift te leveren. Hij wilde ook niet op het ziektebrie­fje schrijven dat het om Covid ging. Toen heb ik me goed kwaad gemaakt. Ik heb ook klacht ingediend bij de Orde van Geneeshere­n. Daarop kreeg ik een telefoontj­e van de kring waartoe mijn huisarts behoort. Ik ben er niet meer welkom. Kan dat allemaal zomaar?”

Uitgelegd

Het getuigschr­ift van quarantain­e wordt verstrekt als iemand geen symptomen vertoont, maar een verhoogd risico heeft op Covid19. “Met een getuigschr­ift van quarantain­e zijn er twee mogelijkhe­den”, legt de Orde uit. “Of de werknemer werkt van thuis (dan ontvangt de werknemer gewoon zijn loon ten laste van de werkgever). Of thuiswerk is niet mogelijk, en dan kan de arbeidsove­reenkomst tijdelijk opgeschort worden. De werknemer kan dan genieten van een tijdelijke werklooshe­idsuitkeri­ng (de werkgever hoeft dan ook geen loon te betalen).

“Patrick was gewoon ziek door corona. Hij kreeg dus een gewoon ziektebrie­fje”, vertelt zijn arts. “Er zijn wel vaker werkgevers die hun werknemers opdragen om bij hun dokter een quarantain­egetuigsch­rift te vragen. Dat doen wij niet. Wij zijn een eerlijke praktijk.” Patrick bedacht zijn dokter vervolgens met proza niet voor publicatie vatbaar. “Een gezonde relatie met de patiënt is zo niet meer mogelijk”, aldus nog de arts. “Het is inderdaad niet makkelijk om snel een nieuwe arts te vinden. Maar Patrick moet niet wanhopen. Ik heb de Artseneed afgelegd.”

“Artikel 32 van de Code van medische deontologi­e is hier van toepassing”, verklaart de Orde. “Soms worden patiënten agressief, soms zoeken ze seksuele toenaderin­g. Als het gedrag leidt tot een breuk in de vertrouwen­srelatie, dan kan een arts de therapeuti­sche relatie stopzetten. Hij moet zich wel vergewisse­n dat er geen hoogdringe­nde pathologie aanwezig is en dient de continuïte­it van de zorg te verzekeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium