Het Belang van Limburg

Limburgse wijnen kapen vier medailles weg op de Cool Climate Wine Awards

-

WIJNBOUW IN LIMBURG Drie Limburgse wijndomein­en zijn in de prijzen gevallen op de internatio­nale Cool Climate Wine Awards. De Steinberg uit Bree, Beau Marais uit Beringen en Het Hoenshof uit Borgloon wonnen elk één of meerdere medailles.

Onze Limburgse wijnen genieten steeds meer aanzien, niet alleen in eigen land, ook internatio­naal. De Cool Climate Wine Awards is een wereldwijd­e wedstrijd waaraan enkel wijnen uit landen met een koel klimaat mogen deelnemen. De Limburgse wijnen kregen onder meer concurrent­ie uit Duitsland, Tsjechië en Canada. De prijsuitre­iking vond plaats in het Poolse Krakau.

Goud

Wijndomein De Steinberg behaalde twee medailles: een gouden voor de Chardonnay Elegant 2020 en een zilveren voor La Padrona 2020. Zilver was er ook voor Le Lapin 2020 van wijndomein Beau Marais. De derde Limburgse medaillewi­nnaar is Het Hoenshoef uit Borgloon, het wijndomein van professor Ghislain Houben en zijn zoon Jeroen. Zij wonnen zilver met hun rode Cabernet Barrique 2020. België behaalde in totaal acht medailles op de CCWA. Naast de Limburgse domeinen gingen nog vier zilveren medailles naar wijnkastee­l Vandeurzen uit het Vlaams-Brabantse Lubbeek.

Hoofdprijs

Wijndomein De Steinberg uit Bree won dus twee medailles op de Cool Climate Wines Award. “Aanvankeli­jk was ik niet geneigd om deel te nemen aan wedstrijde­n omdat ik die beoordelin­gen vaak heel persoonlij­k en selectief vond”, vertelt Ilse Swennen van De Steinberg. “De mooiste prijs die je kan krijgen, komt van de klanten als zij zeggen hoe lekker ze de wijn vinden. Dat blijft de hoofdprijs voor een wijnmaker. Maar op de horecabeur­s in Gent hebben collega’s me overtuigd dat wedstrijde­n toch belangrijk kunnen zijn, zowel voor jezelf als voor de klanten. Het is een bevestigin­g dat onze wijnen kwalitatie­f van een hoog niveau zijn. Deze medailles zijn een erkenning voor het harde werk van een heel team.”

Finesse

Frappant is dat met De Steinberg uit Bree en Beau Marais uit Beringen de twee meest noordelijk gelegen wijngaarde­n in Limburg in de prijzen zijn gevallen op deze wedstrijd voor Cool Climate Wines. Beide domeinen wonnen medailles met hun witte wijnen. Wijnbouwer Andries Schepers van

Beau Marais is erg verheugd met zijn prijs. “Ik neem niet zo vaak deel aan competitie­s. Het leuke aan deze wedstrijd is dat het om Cool-Climatewij­nen uit de hele wereld gaat en dat trok me aan.

Grote voordeel van een koel klimaat is dat je frisse wijnen met veel mineralite­it kan maken. De tijd van de blockbuste­rs is voorbij. Tegenwoord­ig zijn wijndrinke­rs op zoek naar finesse.”

 ?? FOTO RR ?? De wijnen van Ilse Swennen van De Steinberg uit Bree behaalden een gouden en een zilveren medaille.
FOTO RR De wijnen van Ilse Swennen van De Steinberg uit Bree behaalden een gouden en een zilveren medaille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium