Het Belang van Limburg

Drie op de vier Vlamingen vinden ontslag Beke terecht

- Liliana Casagrande

Drie op de vier Vlamingen vinden dat Wouter Beke (cd&v) met zijn ontslag de juiste beslissing heeft genomen. Dat blijkt uit een enquête gisteren uitgevoerd in opdracht van Het belang van Limburg. Zaterdag publiceren we de resultaten van een politieke peiling die vorige week is afgenomen.

Ipsos heeft gisteren een representa­tieve steekproef gehouden bij 722 Vlamingen over het ontslag van Wouter Beke als Vlaams minister van Welzijn. Maar liefst 75 procent van de Vlamingen is akkoord met de vraag of Beke de juiste beslissing heeft genomen met zijn ontslag.

In Limburg kan Beke op meer steun rekenen dan in de andere Vlaamse provincies, zo blijkt uit de peiling. 66 procent van de Limburgers vindt dat hij de juiste beslissing nam, dat is nog altijd twee op drie. Van de Antwerpena­ren krijgt Beke het minste krediet: 79 procent vindt zijn ontslag terecht. Voor 42 procent van de Vlamingen had Beke trouwens al eerder zijn ontslag moeten geven. Een cijfer dat min of meer constant is in alle provincies. Behalve in Limburg waar amper één op vier vindt dat de Kampenaar eerder had moeten opstappen.

Samensmelt­ing

In de peiling werd ook gepolst naar een eventuele samensmelt­ing van cd&v met andere partijen. Het antwoord op die vraag is duidelijk: 70 procent is daar tegen. Al is de weerstand bij de 65-plussers iets minder steviger: van hen vindt amper 60 procent dat cd&v beter op eigen benen blijft staan. In Limburg denken ze daar niet anders over dan in de rest van Vlaanderen. Als cd&v samen zou gaan met een partij, dan wordt vooral nar N-VA gekeken. 11 procent vindt dat cd&v beter met N-VA zou samensmelt­en, gevolgd door Open Vld (6 procent), Vooruit (5 procent) en Vlaams Belang (4 procent). De voorkeur voor een fusie met N-VA is meer uitgesprok­en bij mannen en bij 65plussers.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium