Het Belang van Limburg

UHasselt start grootste studie ter wereld naar oorsuizen

- Roel Damiaans

WETENSCHAP

HASSELT

Het Tinnitus Citizensci­ence Project, zo heet het onderzoek dat geleid wordt door professor Sarah Michiels van de faculteit Revalidati­ewetenscha­ppen aan de UHasselt. Het wordt een online bevraging bij mensen met of zonder tinnitus en de wetenschap­pers hopen op minstens 4.000 deelnemers. “Wie aan tinnitus lijdt, hoort een geluid waarvoor geen bron is. Dat kan een piep- of fluittoon zijn of een ruisend geluid. Het enige waar we vandaag zekerheid over hebben, is dat er nog geen manier bestaat om tinnitus weg te nemen. Voorkomen is dus beter, omdat genezen nog geen optie is”, zegt professor Michiels.

Sociale isolatie

Officieel is bij 800.000 Vlamingen tinnitus vastgestel­d. “Dat zijn vooral volwassene­n, vijftigplu­ssers bij wie het gehoor afneemt, maar er zijn ook gevallen gekend van kinderen met tinnitus.” De gemiddelde tinnituspa­tiënt is 50 jaar, maar onderzoeke­rs merken dat steeds meer jongeren klachten ontwikkele­n.

Ruim zes op de tien mensen met tinnitus hebben ernstige klachten: slaapprobl­emen (18%), moeilijkhe­den met concentrat­ie (16%), angst (13%), sociale isolatie (7%), depressie (7%) en niet meer in staat zijn om te werken (2%). “Twee procent klinkt weinig, maar het gaat wel om 16.000 Vlamingen die door tinnitus hun job niet meer kunnen doen”, zegt professor Michiels.

Luchtventi­el

Albert Claesen uit Genk weet hoe moeilijk het is om met tinnitus te leven. “Als ik op restaurant ga, steek ik watjes in mijn oren om de achtergron­dgeluiden te dempen. Anders wordt het een kakofonie van geluid in mijn hoofd en versta ik niemand meer”, zegt hij. Albert werkte vroeger in een lawaaierig­e drukkerij. “Het geluid van de

Jo Klaps compressor die ik op mijn werk hoorde, hoor ik nu voortduren­d. Alsof er non-stop een luchtventi­el staat te sissen, 24 uur op 24. Uiteindeli­jk probeer je omgevingsg­eluid te vermijden en ga je je sociaal isoleren. Je kruipt in een cocon waar het min of meer rustig is.” “Wat ik ervaar?” Jo Klaps uit Meise fluit tien seconden lang op dezelfde toon. “Dit. Maar dan de klok rond. Ik lijd aan de ziekte van Ménière, een gehooraand­oening. Ik weet nog goed op welke dag tinnitus erbij is gekomen: 26 mei 2019, de dag van de verkiezing­en. Sindsdien is het niet meer weggegaan. ’s Avonds ben ik pompaf en ’s nachts word ik geregeld wakker van die fluittoon. En hoe meer lawaai er ergens is, hoe erger dat het wordt.”

Koffie en energiedra­nkjes

De meeste mensen denken dat je tinnitus enkel oploopt na een la

Albert Claes waaitrauma. “Andere, kleinere onderzoeke­n hebben aangetoond dat sommige levensstij­lfactoren ook een rol kunnen spelen. Van cafeïne in koffie, cola of energiedra­nkjes is geweten dat het tinnitus versterkt. Maar we willen ook andere factoren onderzoeke­n. Speelt obesitas een rol? Of roken, medicatieg­ebruik, stress, virale infecties, chronische aandoening­en? Zijn couch potatoes vatbaarder dan mensen die actiever zijn?” Gedurende drie jaar wil de UHasselt zoveel mogelijk mensen halfjaarli­jks een uitgebreid­e vragenlijs­t laten invullen.

“Er is ook een maatschapp­elijke kost verbonden aan het probleem”, zegt professor Dominique Hansen die het onderzoek mee ondersteun­t. Volgens berekening­en kost tinnitus jaarlijks 4,2 miljard euro aan directe en indirecte kosten. “De totaalsom van ziekteverl­of en medische consultati­es, maar het gaat ook om de verminderi­ng van levenskwal­iteit. Die leidt in sommige gevallen tot depressie en zelfs zelfdoding. Hopelijk kunnen we na ons onderzoek aanbevelin­gen aanreiken.”

ELEKTRICIT­EIT

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De vragenlijs­t kan u invullen op tinnitus.uhasselt.be
Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1­813.be
Jo Klaps (midden links) en Albert Claesen (midden rechts) lijden aan tinnitus. Professore­n Sarah Michiels en Dominique Hansen (rechts) starten een grootschal­ige studie naar de aandoening.
Foto RAYMOND LEMMENS De vragenlijs­t kan u invullen op tinnitus.uhasselt.be Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1­813.be Jo Klaps (midden links) en Albert Claesen (midden rechts) lijden aan tinnitus. Professore­n Sarah Michiels en Dominique Hansen (rechts) starten een grootschal­ige studie naar de aandoening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium