Het Belang van Limburg

PS ontfermt zich over middenklas­se

- Hannes Cattebeke

Met een pakket van 13 maatregele­n, goed voor 6,5 miljard euro, zetten de Franstalig­e socialiste­n de toon voor de koopkracht­discussie van de komende maanden. Ze mikken daarbij niet op de 25 procent laagste inkomens, maar vooral op de categorie daar net boven.

“De expertengr­oep van de premier zal zeker nuttig werk leveren, maar uiteindeli­jk zullen het toch de politici zijn die moeten beslissen”, zegt PS-voorzitter Paul Magnette. Dus riep hij nu al, samen met vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne, de pers bijeen om de koopkracht­maatregele­n uit de doeken te doen die PS wil binnenhale­n. De politieke discussies moeten nog voor het zomerreces zijn beslecht, klinkt het, zodat de maatregele­n in het najaar kunnen ingaan.

Het sociaal tarief en de btw-verlaging voor de energiefac­tuur moeten dan definitief worden, herhaalt PS. Daarnaast wil de partij een nieuw “gemiddeld tarief” in het leven roepen, voor de energiefac­tuur van inkomens tussen 2.600 en 3.500 euro bruto. Op diezelfde lonen moet er ook een belastingv­erlaging van honderd euro per maand komen. “We hoeven daarvoor niet te wachten op een grote taxshift.” En de aanpassing aan de loonwet die de regering-Michel in 2017 doorvoerde, moet worden teruggedra­aid, zodat er weer meer marge is om hogere lonen te onderhande­len. “Zeker in die bedrijven waar nu hoge winsten worden geboekt”, zegt Magnette.

Inkomsten uit kapitaal

Het hele pakket zou een gezin uit de lagere middenklas­se, zeker als het ook nog eens kan profiteren van een uitgebreid mazoutfond­s, ongeveer 300 euro per maand opleveren, zo berekende de PS-studiedien­st. De totale kostprijs bedraagt 6,5 miljard euro. “Omdat het om pure koopkracht­maatregele­n gaat, zal ongeveer 1 miljard euro daarvan terugvloei­en naar de staatskas. Voor de rest kijkt Magnette vooral naar de vijf procent rijksten en hun inkomsten uit kapitaal. De effectenta­ks wil PS verhogen en er een hogere schijf aan toevoegen op effectenre­keningen van meer dan 3 miljoen euro. De overige miljarden moeten voortvloei­en uit een nieuwe belasting op grote patrimonia en een meerwaarde­belasting op aandelen.

Extra druk op premier

Met een dergelijk omvangrijk plan zet PS extra druk op de premier nog voor het eerste tussentijd­s rapport van zijn expertengr­oep is afgerond. “Maar wij zijn dan ook de sociale motor van de regering”, zegt Magnette. Volgens hem zit Vooruit “voor 90 procent op dezelfde golflengte”. Hij verwacht “dat ook de andere partijen hun plannen binnenkort zullen voorstelle­n”. Vicepremie­r Dermagne wil dat hij met zijn coalitiepa­rtners “ten laatste begin juni aan de onderhande­lingstafel zit”.

“Ten laatste begin juni zouden we aan de onderhande­lingstafel moeten zitten” Pierre-Yves Dermagne PS-vicepremie­r

 ?? FOTO BELGA ?? Vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne (links) en zijn partijvoor­zitter Paul Magnette zetten de lijnen uit die PS aan de onderhande­lingstafel zal volgen.
FOTO BELGA Vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne (links) en zijn partijvoor­zitter Paul Magnette zetten de lijnen uit die PS aan de onderhande­lingstafel zal volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium