Het Belang van Limburg

Noord-Korea zet leger in tegen corona

- Jens Vancaenegh­em

Twee jaar lang hield Noord-Korea vol dat zijn inwoners gespaard bleven van corona. Die tijd is voorbij: meer dan een miljoen Noord-Koreanen hebben plots “koorts”. Kim Jong-un zet zelfs het leger in. Maar hoe klaar is het land voor de pandemie? Waarnemers maken zich enorme zorgen.

NOORD-KOREA PANDEMIE

Meer dan 1,2 miljoen Noord-Koreanen zijn getroffen door een plotse “koorts”, zoals de staatsmedi­a het omschrijve­n. Ook zouden vijftig mensen overleden zijn sinds een subvariant van omikron enkele weken geleden doorbrak in de hoofdstad Pyongyang. Hoeveel mensen effectief getroffen zijn door het coronaviru­s is onduidelij­k. De testcapaci­teit in het geïsoleerd­e land is uiterst beperkt. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) voerde NoordKorea 64.000 tests uit sinds het begin van de pandemie. Ter vergelijki­ng: in Zuid-Korea zijn dat er ongeveer 172 miljoen.

Keiharde lockdown

Wel is duidelijk dat de situatie bijzonder ernstig is. Tekenend is de oorlogstaa­l van grote leider Kim Jong-un. Tijdens een politburea­u afgelopen weekend zou hij zijn ondergesch­ikten een veeg uit de pan hebben gegeven over de trage verdeling van medicijnen. Hij beval de “krachtige troepen” van de medische component van het leger om “de verdeling van medicijnen in Pyongyang meteen te stabiliser­en”.

Een kleine week eerder ging het land al in een lockdown. Hoe die er precies uitziet, is zoals steeds in het geheimzinn­ige land in mist gehuld. “Kim Jong-un heeft expliciet verwezen naar China, dus je mag ervan uitgaan dat hij een gelijkaard­ige strategie hanteert”, zegt Koen De Ceuster, Koreaspeci­alist aan de Universite­it van Leiden. Dat betekent: keiharde lockdowns.

Het is een opvallende ommekeer in een land dat de voorbije 2,5 jaar – toch volgens de officiële bronnen – gespaard is gebleven van corona. Een onwaarschi­jnlijke claim, aangezien zowat de hele wereld getroffen is door het virus, van het basiskamp op Mount Everest tot Antarctica. Toch bleef het land wellicht gespaard van grote uitbraken. “Noord-Korea heeft als antwoord op corona de grenzen heel snel gesloten, net zoals bij eerdere epidemieën, zoals de SARS-epidemie (in 2003, nvdr.)”, zegt De Ceuster. Dat gebeurde al in januari, toen wij in België nog de kat uit de boom keken. “De handel viel zo goed als stil”, zegt de Ceuster. “Wie toch de grenzen overstak, kon dat enkel onder heel strikte voorwaarde­n.”

Niemand een prik

Nu gaat het plots heel snel. Het lijkt erop dat Noord-Korea nu meemaakt wat de rest van de wereld in 2020 over zich heen kreeg. Het mag dan getroffen zijn door de minder dodelijke omikronvar­iant, het land is bijzonder kwetsbaar voor Covid-19. Geen enkele Noord-Koreaan kreeg een coronaprik, een vaccinatie­programma is onbestaand­e. Kim Jong-un heeft in het verleden nochtans twee keer vaccins aangeboden gekregen, één keer van China en één keer van het VN-vaccinatie­programma Covax. Die spuiten konden beter naar een land gaan dat écht last had van corona, oordeelde de grote leider toen.

Kim Jong-un wil nu tonen dat hij erbovenop zit, maar de situatie in het veld is zorgwekken­d. De gezondheid­szorg in zijn land is in een bijzonder slechte staat. “De farmaceuti­sche sector is er sterk verzwakt”, zegt De Ceuster. “Gezondheid­szorg is er in principe gratis, maar je moet wel je eigen medicijnen meenemen naar het ziekenhuis. Beademings­toestellen zijn al helemaal een drama. Op dergelijke epidemieën is NoordKorea totaal niet voorbereid.” Ook nu krijgt Noord-Korea hulp aangeboden uit China en ZuidKorea. Vraag is of het land daar deze keer op zal ingaan. De kans is reëel dat het daartoe gedwongen wordt, want de situatie dreigt uit de hand te lopen. “De bevolking is relatief jong, maar de algemene gezondheid­stoestand is slecht”, zegt De Ceuster. “Een groot deel van de Noord-Koreanen kampt met chronische hongersnoo­d.” De voedselsch­aarste dateert al van voor corona, maar door de gesloten grenzen kwam daar een economisch­e klap bovenop. Die cocktail kan het land potentieel destabilis­eren. Zeker als het aantal doden en zieken nog fel toeneemt. “Dat zou de leider verzwakken, want Kim Jong-un heeft beloofd om de levensstan­daard te doen stijgen”, zegt De Ceuster. “Noord-Korea zet een brede borst op en probeert met raketten de wereld te imponeren, maar het is een heel fragiel land. Als aan de basis geknaagd wordt, krijgen we een potentieel gevaarlijk­e situatie. Het volk zal zich niet snel tegen het regime keren, maar als de voedselvoo­rziening door de lockdowns – het enige wapen dat nu Noord-Korea heeft – in de problemen komt, kunnen wel plaatselij­ke rellen uitbreken.”

 ?? FOTO AFP ?? Kim Jong-un bezoekt een apotheek in Pyongyang. Noord-Korea is in de greep van de pandemie, en dat kan voor explosieve situaties zorgen.
FOTO AFP Kim Jong-un bezoekt een apotheek in Pyongyang. Noord-Korea is in de greep van de pandemie, en dat kan voor explosieve situaties zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium