Het Belang van Limburg

Beukenhaag wordt geteisterd door bladluizen

- Gunter Willekens

NATUUR HASSELT

Verscheide­ne lezers melden bij de redactie van Het Belang van Limburg dat hun beukenhaag onder de witte beestjes zit. Dat blijken beukenblad­luizen te zijn. De bladeren voelen kleverig aan en de beestjes blijven aan kledij hangen wanneer men rakelings langs de hagen gaat. Beukenblad­luizen scheiden een suikeracht­ig sap af dat honingdauw wordt genoemd. Daar komen dan weer mieren op af. Beukenblad­luizen zijn groen, maar ze verschuile­n zich onder witte pluisjes. Daarom worden ze ook wel eens verkeerdel­ijk voor wolluizen aanzien. Ze zien er relatief onschuldig uit, maar kunnen een boom of haag ernstig aantasten. “De luizen bevinden zich aan de onderkant van de bladeren en zuigen het sap op. De bladeren krijgen dan gele vlekjes, gaan omkrullen en uiteindeli­jk afsterven. Een gezonde beuk overleeft dit wel, maar meerdere aantasting­en na elkaar kunnen dodelijk zijn”, zegt Mark Surleraux van Tuincentru­m Pelckmans.

Vroeger en meer

In normale jaren komen de bladluizen vooral in juni of juli voor. Door de droogte en de warmte zijn ze dit jaar vroeger en massaler aanwezig. “Twee jaar geleden was er ook al een plaag”, stelt Tim Kriekemans, boomdeskun­dige bij Arborius. “Ook de linde had er toen last van. De natuur lost die plaag meestal zelf op. Als het eens een keer goed regent, zijn veel van die luizen verdwenen.”

Het is dus wachten tot die regen eindelijk valt. “Je kan ook met een harde waterstraa­l over de planten spuiten. De luizen raken dan niet meer terug. Als de plant zwaar is aangetast, kan je ook naar remedies grijpen die al door onze verre voorouders gekend waren, zoals een aftreksel van brandnetel­s”, aldus Surleraux. “Je kan ook een natuurlijk insecticid­e inzetten. Is de plaag te ver gevorderd dan kan je een systemisch insecticid­e inzetten dat door de bladeren wordt opgenomen. Alle luizen die sap van de plant opzuigen hebben vanaf dan niet lang meer te leven.” De luis is maar één van de problemen voor de beuk. De boomsoort is erg gevoelig voor droogte, hitte en nattigheid. De vrees bestaat dat de bomen in onze streek zullen verdwijnen door de klimaatver­andering.

 ?? FOTO (GW) ?? De wollige beukenblad­luis ziet er onschuldig uit, maar kan een boom of haag ernstig schaden.
FOTO (GW) De wollige beukenblad­luis ziet er onschuldig uit, maar kan een boom of haag ernstig schaden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium