Het Belang van Limburg

Ziekenfond­s en werkgevers helpen langdurig zieken aan job

- Guido Cloosterma­ns

Het socialisti­sche ziekenfond­s De Voorzorg en de werkgevers­organisati­e Voka Limburg gaan samenwerke­n. Met dit unieke samenwerki­ngsverband willen de organisati­es langdurig arbeidsong­eschikten re-integreren op de arbeidsmar­kt.

De federale regering doet er alles aan om langdurig zieken en arbeidsong­eschikten opnieuw aan het werk te krijgen. Vorige week nog kondigde de regering aan dat langdurig zieken een deel van hun uitkering kunnen verliezen als ze een vragenlijs­t niet invullen. Aan de hand van die vragenlijs­t wil de overheid beter de problemati­ek van de zieke kunnen inschatten. Wie niet meewerkt, ziet zijn uitkering met 2,5 procent dalen. In totaal zijn er in België zo’n 500.000 mensen langer dan een jaar arbeidsong­eschikt. In Limburg zijn zo’n 35.000 mensen langdurig arbeidsong­eschikt. Het activeren van de langdurig zieken past in de doelstelli­ng van de federale regering om 80 procent van de mensen in de arbeidslee­ftijd aan het werk te krijgen. Een belangrijk­e rol is daarin weggelegd voor de Terug Naar Werkcoördi­natoren van de ziekenfond­sen, waarvoor de regering begin dit jaar het licht op groen zette. Zij zijn het die de langdurig zieken begeleiden in hun re-integratie, vertrekken­d vanuit het arbeidspot­entieel van de betrokken persoon. Zij werken samen met onder meer opleidings­centra en de VDAB.

Netwerk

De Terug Naar Werk-coördinato­ren krijgen vanaf nu ook de hulp van Voka Limburg. De krapte op de arbeidsmar­kt heeft ervoor gezorgd dat meer bedrijven langdurig zieken een kans willen geven.

Dat leidt tot een uniek samenwerki­ngsverband waarbij de werkgevers­organisati­e Voka Limburg en het socialisti­sche ziekenfond­s De Voorzorg de handen in elkaar slaan.

De Terug Naar Werk-coördinato­ren van het ziekenfond­s en de deelnemend­e Limburgse bedrijven gaan op zoek naar een match tussen de noden van de langdurig zieken en de mogelijkhe­den van de deelnemend­e ondernemer­s om hen opnieuw een kans te geven op de arbeidsmar­kt.

“Door hen al van bij de start een concreet perspectie­f te geven op tewerkstel­ling bij een werkgever heeft dit traject een grotere kans op slagen en kunnen ze sneller en vlotter naar de arbeidsmar­kt terugkeren”, zegt Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka Limburg. “We mikken daarbij op een duurzame aanpak op maat, zonder verplichti­ng”, vult Ilse Weeghmans, provinciaa­l secretaris van De Voorzorg, aan. “Dit reintegrat­ieproject biedt personen die arbeidsong­eschikt zijn of personen met een chronische ziekte de kans om weer aan de slag te gaan. Het gaat daarbij veelal om maatwerk.”

Proefproje­ct

In eerste instantie hebben drie Limburgse ondernemin­gen zich geëngageer­d in het netwerk. Het gaat om het logistieke bedrijf H.Essers, het kaasverwer­kend bedrijf Flanders Food Production­s en bouwbedrij­f Group Jansen. “Wij geloven dat mits opleiding en goede begeleidin­g van collega’s heel veel mogelijk is”, vindt CEO Nadia Jansen. Als het proefproje­ct slaagt, kan het netwerk naar meer bedrijven worden uitgebreid en kunnen ook andere ziekenfond­sen deelnemen.

 ?? FOTO RR ?? Johann Leten van Voka Limburg en Ilse Weeghmans van De Voorzorg.
FOTO RR Johann Leten van Voka Limburg en Ilse Weeghmans van De Voorzorg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium