Het Belang van Limburg

“Brugge is zeker nog geen Bayern”

Champions League leverde Club al bijna 200 miljoen op

- Anderlecht KRC Genk AA Gent Standard Lierse

Voor de derde keer op rij is Club Brugge kampioen. Moeten we ons stilaan zorgen maken over de spankracht in onze competitie? “Neen”, zeggen sportecono­men in koor. “Een Bayern-scenario moeten we niet vrezen.”

“Too good for this country”, postte Noa Lang op Instagram na het behalen van de titel. Het is de achttiende voor Club Brugge, maar vooral de derde op rij en de vijfde in zeven jaar. ‘Hegemonie’ heet zoiets. Iets dat ze ook in Duitsland kennen. Daar werd Bayern München voor het tiende opeenvolge­nde seizoen kampioen. Het maakt de Bundesliga een stuk minder interessan­t, en dan is de vraag: geldt dat straks ook voor de Jupiler Pro League? Is Club echt te goed voor België? “Eén ding is zeker”, zegt Wim Lagae, sportecono­om van de KU Leuven. “Club Brugge is de sterkste club van het land en is na zondag weer wat sterker. De Champions League-inkomsten die het voor het derde jaar op rij zal opstrijken, zijn gigantisch. En doordat de spelers zich opnieuw op dat podium kunnen tonen, neemt ook de transferme­erwaarde weer toe. Het verschil met de andere topclubs blijft zo groeien.” U voelt een ‘maar’ komen. “Inderdaad”, zegt Lagae. “Want een Bayern-scenario wenkt in mijn ogen niet. Ik zou Club zijnde zeker niet overmoedig worden. Vanaf volgend jaar valt dat rechtstree­kse Champions League-ticket weg. Bovendien zitten de andere clubs niet stil. Antwerp, Anderlecht, noem maar op, proberen nog altijd mee te gaan.”

Nieuw stadion

Thomas Peeters, verbonden aan de Erasmus School of Economics, is dezelfde mening toegedaan. “Brugge het Bayern van België? Niet echt”, zegt hij. “Uit de laatst beschikbar­e jaarrekeni­ngen, van 2019, bleek dat Bayern zo’n 700 miljoen euro omzet had. De omzet van dichtste rivaal Dortmund bedroeg 480 miljoen. Een immens verschil, terwijl in datzelfde jaar Club en Anderlecht nog op hetzelfde niveau zaten. Intussen is er wel een kloofje, maar niet van die aard als in Duitsland.” De verschille­n hadden natuurlijk veel groter kunnen zijn als Club al in een nieuwe voetbaltem­pel had gespeeld. Voorzitter Bart Verhaeghe hoopt dat de bouw in de lente van 2023 van start gaat. “Had dat nieuwe stadion er al even gestaan, dan had een Bayern-scenario misschien nog kans gemaakt. Want dat maakt Bayern ook zoveel sterker dan Dortmund. De inkomsten gerelateer­d aan de Allianz Arena bedragen 197 miljoen, tegenover 44 miljoen bij Dortmund. Dat zorgt er mee voor dat je een ongezonde toestand krijgt in de competitie, maar zover zijn we in België niet.”

Club Brugge neemt volgend seizoen voor de zesde keer op rij deel aan de groepsfase van de Champions League. Sinds het ontstaan van het kampioenen­bal in 1992 zit blauw-zwart aan tien deelnames, de volgende editie inbegrepen. Dat is twee minder dan Anderlecht. Maar omdat het prijzengel­d de jongste tien jaar enorm is gestegen, verdiende Club al veel meer aan de kampioenen­liga dan paars-wit. De teller komt na dit seizoen op 162,31 miljoen euro te staan. Omdat de twee vorige campagnes telkens meer dan 30 miljoen opbrachten, wordt gerekend dat Club na

Mislukte mercato

Dat beaamt ook onze derde sportecono­om, Trudo Dejonghe, abonnee trouwens in Jan Breydel. “Ik durf niet te beweren dat Club zomaar blijft domineren”, zegt hij. “Het oefencentr­um en straks hopelijk het nieuwe stadion zijn serieuze hefbomen, maar het kan snel verkeren. Kijk naar die mislukte zomermerca­to. Het kan zomaar gebeuren dat je nog eens de mist in gaat en dat je in de problemen komt qua cashflow. Zeker als volgend jaar die 30 miljoen van de Champions League zou wegvallen. En als je kijkt naar de concurrent­ie, blijft er qua rekruterin­g en sponsoring meer mogelijk in Antwerpen, Brussel en Luik. Het is een krachttoer van het bestuur dat het vijf keer kampioen is geworden. Maar de titelstrij­d werd de laatste twee jaar pas op de voorlaatst­e speeldag beslist. Terwijl Bayern meestal halverwege het seizoen al zeker is.”

“Dat krijg je als de beste club in staat is om de andere topclubs leeg te kopen”, legt Peeters uit. “Bayern koopt spelers bij Dortmund en Leipzig. Dat zal hier niet gebeuren. Club kan niet bij Antwerp of Anderlecht gaan shoppen.” “Wie had trouwens durven te voorspelle­n dat Union Club het vuur aan de schenen zou leggen?”, besluit Lagae. “Dat is het mooie. In zaalsporte­n gaan economisch­e en sportieve ongelijkhe­id bijna hand in hand, maar in het voetbal is er altijd een zekere uncertaint­y of outcome.” het komende seizoen op bijna 200 miljoen euro zal uitkomen. Als het goed presteert, wordt dat zelfs nog meer.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bas Dost voert het bier aan. Het feestje in een danscafé in Varsenare, met Hans Vanaken achter de tapkraan, duurde tot 4 uur ‘s ochtends. Maandag werden de spelers om 14 uur in het Belfius Basecamp verwacht. Ze zijn nu vrij tot en met donderdag, het officiële titelfeest gaat volgende maandag door in de binnenstad.
FOTO PHOTO NEWS Bas Dost voert het bier aan. Het feestje in een danscafé in Varsenare, met Hans Vanaken achter de tapkraan, duurde tot 4 uur ‘s ochtends. Maandag werden de spelers om 14 uur in het Belfius Basecamp verwacht. Ze zijn nu vrij tot en met donderdag, het officiële titelfeest gaat volgende maandag door in de binnenstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium