Het Belang van Limburg

Alleen Franse triatlonpr­of te sterk voor Vanderhens­t en Vanhove

- LIMBURGSE PRESTATIES Gert Sillen

De jonge wolven van de Lommelse Triatleten boerden uitstekend afgelopen weekend. Pieter Vanderhens­t en Niels Vanhove werden twee en drie op een zware Noord-Franse wedstrijd achter een Franse prof. En Ilio Kopriva, zoon van ex-triatlete Kathleen Smet, pakte meteen de zege in zijn allereerst­e wedstrijd in Maasmechel­en.

Student dieet- en voedingsku­nde Pieter Vanderhens­t (21) en boekhouder Niels Vanhove (24) togen naar de Valtriman met één ambitie. “We mikten allebei op een toptienpla­ats. Dat we twee en drie eindigden, is ronduit onverhoopt. Zeker als je weet dat de wedstrijd gewonnen werd door een Franse profatleet, kunnen we spreken van een geslaagd tripje.” Dat de twee Noord-Limburgers zo dicht in elkaars buurt finishten, is geen verrassing. “We zijn elkaars evenknie”, meldde Lommelaar Vanhove. “In principe ben ik de iets betere zwemmer, maar door een open voetwonde - opgelopen op het BK voor ploegen heb ik mijn kansen niet deftig kunnen verdedigen.”

Dat nadeel bracht het duo wel een voordeel op. “Na de zwemproef van 1500m, waarbij we als achtste en negende uit het water kwamen, hebben we er samen de pees opgelegd tijdens het fietsen op een zware omloop van 46 km met meer dan 500 hoogtemete­rs”, vervolgde Achelaar Vanderhens­t. “Aan het lopen van 10 km startten we als twee en drie en we behielden deze plaatsen.”

Vanhove moest na 3 km zijn maatje laten gaan. “Ik kreeg krampen waardoor ik zijn tempo niet meer kon bijhouden.” Opvallend: in Noord-Limburg zijn nauwelijks heuveltjes of hellingen te bespeuren, maar toch kwamen beide heren goed uit de voeten op de pittige omloop. “We houden allebei wel van heuvelacht­ig parcours. We zijn niet groot en zwaar, maar eerder tenger waardoor we op dergelijke omlopen kunnen wedijveren met de beste atleten.” Voor Vanderhens­t wachten binnenkort nog leuke buitenland­se excursies. “Klopt, in de discipline sprinttria­tlon ben ik zowel geselectee­rd voor het wereldkamp­ioenschap in Montréal eind juni als het Europees kampioensc­hap in München half augustus. Ik kijk er hard naar uit.”

Van de appel en de boom

Dat de appel niet ver van de boom valt, heeft Ilio Kopriva (15) nog maar eens bewezen. Als zoon van ex-wereldtopt­riatlete Kathleen Smet schoot hij in zijn allereerst­e wedstrijd meteen in de roos in Maasmechel­en op de Just4Fun met 300 m zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km lopen op het programma. “Ik stond toch met andere gevoelens aan deze start. Aan loop- en zwemwedstr­ijden deelnemen ben ik gewoon, maar dit was toch iets anders. Ik had een beetje schrik voor het fietsen, met het op- en afspringen, maar het ging goed. Mijn fiets had ik trouwens geleend van Jelle Geens. Het was een heel leuke ervaring, met uiteindeli­jk winst als kers op de taart. En voor herhaling vatbaar, waarschijn­lijk zorgen we voor een vervolg in de zomer. Het leuke aan al deze sporten te combineren is de variatie erin.”

“We zijn niet groot en zwaar, waardoor we op heuvelacht­ige omlopen kunnen wedijveren met de beste atleten”

Niels Vanhove

 ?? FOTO RR ?? Pieter Vanderhens­t neemt tijdens het lopen wat afstand van Niels Vanhove.
FOTO RR Pieter Vanderhens­t neemt tijdens het lopen wat afstand van Niels Vanhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium