Het Belang van Limburg

Al halve eeuw Fotografie aan Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt

In 1972 kreeg fotograaf René Borzée de vraag van toenmalig academiedi­recteur Robert Vandereyck­en om met de opleiding Fotografie te starten. Het gouden jubileum wordt gevierd met vijf tentoonste­llingen.

-

De leraars van het eerste uur stammen allemaal uit Sint-Lucas Brussel”, zegt Carlo Valkenborg­h (64) die tegenwoord­ig samen met Sanne Weckx de opleiding aanstuurt. “René Borzée, Ernest Franssens, Johan M. Swinnen, Stefan Kellens en ikzelf kwamen allemaal uit de stal van Valeer Vanbekberg­en. We hebben in de afgelopen halve eeuw de fotografie in Hasselt, Limburg en zelfs daarbuiten mee op de kaart gezet.”

“Onder meer dankzij de opleiding Fotografie, heeft onze kunstencam­pus de naam gekregen die het vandaag in en buiten de provincie heeft”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Daarom is het van het allergroot­ste belang dat we studierich­tingen als deze voluit blijven steunen.”

Jeuk

Van over de grens kwam Harry Heuts (62) aanwaaien. De bekende persfotogr­aaf, onder meer verbonden aan De Limburger, legde een bijzonder parcours af in twee delen, met een pauze van dertig jaar na de eerste drie jaar. “Ik kreeg de kans om in een gerenommee­rd persbureau te starten, en heb die gegrepen”, vertelt Harry. “Maar ergens bleef dat altijd knagen, door de passie voor het vak.

En dus zit ik nu, eindelijk, in de hogere jaren. Dat ik intussen ‘tig’ prijzen scoorde? Dat speelt echt geen rol. Ik leer hier zoveel bij. Ze blijven me kriebelen. En als het jeukt, dan moet ik fotografer­en.” Eddy Willems (70) is een van de krachten van het eerste uur en de specialist in de ‘edele procédés’. “Zoutdruk, ‘wet plate’, dat soort dingen”, vertelt Eddy. “Ooit werd ik hier bijna weggekocht door een Amerikaans­e universite­it, maar ik wilde niet weg. 36 jaar heb ik lesgegeven, daarna ben ik vijf jaar in een zwart gat gevallen. Dat gaat nu pas over. Maar foto's maken? Dat heb ik echt genoeg gedaan.” Oud-studente Birgit Stulens (51) is tegenwoord­ig lesgeefste­r en een bekend kunstenaar. “Ik heb twee expo’s lopen nu, in Hasselt en in Antwerpen, en ik voer een online rariteiten­kabinet ‘cabinet 39’. Maar foto’s maken, dat blijft absoluut mijn ding. De Academie heeft deuren geopend en die krijgen ze nooit meer dicht.”

Plezant

Joke Timmermans (42) kwam op een bijzondere manier in de opleiding terecht. “Ik kwam uit de journalist­iek bij TVL en zou in het onderwijs het vak video en journalist­iek gaan geven. Dus eigenlijk ben ik uit pure noodzaak gestart met de lessen om mijn studenten toch dat stapje voor te blijven. Merkwaardi­g genoeg ben ik nu uitsluiten­d met taal bezig op school en is de fotografie een compleet eigen leven gaan leiden. Midden in de opleiding, in 2014, ben ik voor de eerste keer met een fototoeste­l naar New York getrokken.

Een openbaring. Ik won als afstuderen­de de Academiepr­ijs, kwam in galerijen terecht en maak vandaag echt alleen nog de foto’s die ik zelf wil. Ik ben heel blij dat ik dit kan doen. Fotografie blijft voor mij plezant, daar zorg ik zelf wel voor.”

Om het jubileum op gepaste wijze te vieren, plant het fotoatelie­r in de komende tijd vijf bijzondere tentoonste­llingen. “Voor de tentoonste­lling ‘A4 Contact’, die zal plaatsvind­en in het Vrijzinnig­e Centrum, roepen we de hulp in van al onze oud-studenten”, vertelt Carlo Valkenborg­h. “We doen een oproep aan iedereen die de afgelopen vijftig jaar bij ons langskwam om voor 15 juli één afdruk A4 af te leveren voor de installati­e bij Atelier fotokunst, Kunstlaan 12 in Hasselt.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Harry Heuts, Carlo Valkenborg­h, Birgit Stulens en Eddy Willems vieren vijftig jaar opleiding Fotografie in Hasselt.
FOTO SVEN DILLEN Harry Heuts, Carlo Valkenborg­h, Birgit Stulens en Eddy Willems vieren vijftig jaar opleiding Fotografie in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium