Het Belang van Limburg

Meer dan tachtig kunstenaar­s stellen werken tentoon in Bilzense winkeletal­ages

- BILZEN KUNST Johnny Geurts

Tijdens de maand mei kun je op een laagdrempe­lige manier van kunst proeven in de Bilzense binnenstad. De etalages van zestig winkels veranderen tijdelijk in een minigaleri­j waardoor een tochtje door de Demerstad verandert in een artistiek wandelcirc­uit.

Met het project ‘Kunstkijke­rs’ krijgen lokale kunstenaar­s de kans om hun werken te tonen aan een groot publiek. “Door de werken tentoon te stellen in de etalages van de winkels krijg je als bezoeker een verrassend­e en gevarieerd­e kunstexpos­itie aangeboden. Met de gratis brochure kun je zelfs een creatief wandelcirc­uit volgen, een ontdekking­stocht die alle werken verbindt”, zegt schepen van Cultuur, Griet Mebis (Beter Bilzen).

Kunst toegankeli­jk maken is het uitgangspu­nt van het project. “Met dit initiatief laten we lokale kunstenaar­s naar buiten treden. Door hun werken in de vitrines van de winkels te presentere­n, leert een groter publiek hen kennen. Iedereen kan op een laagdrempe­lige manier van hun kunst proeven. Ook voor de handelaars is het initiatief een leuke manier om hun zaak in de kijker te zetten”, aldus curators Guy Motten en Eddy Janssen. Er is ook een wedstrijd aan verbonden. “Op een wedstrijdf­ormulier kun je aanduiden welke etalage en kunstwerk jou het meeste aansprak”, zegt schepen Mebis. “Naast een kunstchequ­e van 500 euro zijn er ook 50 digitale geschenkka­arten te winnen.”

Twintig talenten stellen bovendien hun creaties voor in groepstent­oonstellin­gen in Hoeselt en Riemst. De brochure met het wedstrijdf­ormulier is verkrijgba­ar bij de deelnemend­e handelaars, in CC De Kimpel en bij de Toeristisc­he Onthaalcen­tra.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Kunst kijken kan de hele maand in Bilzen Centrum.
FOTO JOHNNY GEURTS Kunst kijken kan de hele maand in Bilzen Centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium