Het Belang van Limburg

“Hef beschermin­g verwaarloo­sde hoeves op”

Riemst telt een dertigtal hoeves die beschermd zijn als monument en/of dorpsgezic­ht. Bij een aantal ervan vraagt de gemeente zich af of beschermin­g vandaag nog verantwoor­d is.

- ERFGOED RIEMST Eddy Vandoren

Heel wat hoeves kregen beschermin­g in de jaren 1990, op een moment dat er nog een actief landbouwbe­drijf in gevestigd was. Maar steeds meer hoeves komen vandaag leeg te staan. Wanneer ze op de markt komen hebben ze een onderhouds­achterstan­d en zijn er grote investerin­gen nodig. Helaas zijn zulke investeerd­ers amper te vinden.

Mergel

“We zijn bezorgd over de leegstaand­e en verwaarloo­sde hoeves in onze gemeente”, geeft burgemeest­er Mark Vos (CD&V) te kennen. “Op dit ogenblik tellen we een dertigtal boerderije­n die beschermd zijn als monument en/ of dorpsgezic­ht. Sommigen ervan zijn echter in een erbarmelij­ke staat en zijn een smet op onze dorpen. De hoge restaurati­ekosten schrikken de eigenaars af, ook al kunnen ze rekenen op overheidss­ubsidies. Deze problemati­ek speelt in heel Haspengouw, maar kent in Riemst nog een bijkomende uitdaging doordat verschille­nde van deze hoeves in mergel opgetrokke­n zijn. De specifieke eigenschap­pen van deze natuurstee­n en het beperkte aantal gekwalific­eerde vakmensen maken een eventuele restaurati­e extra duur.”

Realistisc­h

Riemst roept daarom de hulp in van bevoegd Vlaams minister Matthias Diependael­e (N-VA). “Niks doen is geen optie, want dat maakt de situatie enkel maar erger”, aldus Vos, die namens de gemeente een bijzondere aandacht vraagt voor de Paenhuysho­eve in Riemst-centrum en de Hoeve Liesens (of Pauly) in Zussen. “De Paenhuisho­eve stond al jaren leeg toen ze in 2019 getroffen werd door brand en is nu een krot in het centrum van Riemst. Ze is in onverdeeld­heid en de verantwoor­delijkheid ligt bij de meer dan 80 erfgenamen. Zij hebben al heel wat stappen gezet in moeilijke omstandigh­eden. Het gemeentebe­stuur zou het kenmerkend­e monumental­e dorpsgezic­ht niet graag verloren zien gaan, maar dit kan alleen gered worden met een financieel realistisc­he nieuwe ontwikkeli­ng waarbij soepel omgegaan wordt met de historisch­e resten én een maximale financiële ondersteun­ing vanuit Onroerend Erfgoed. Als dit niet haalbaar blijkt, stelt zich de vraag of de beschermin­g gehandhaaf­d moet blijven”, zegt de burgemeest­er.

Instabiel

De situatie van de Hoeve Liessens in Zussen is nog dramatisch­er. Mark Vos: “Het pand is een zogenaamde ‘staatloze nalatensch­ap’ omdat de erfgenamen de hoeve als erfenis verwierpen. Ze staat sinds 2013 leeg en de toestand gaat zienderoge­n achteruit. Ondergrond­s bevinden zich instabiele mergelgroe­ven. Enkel na stabilisat­ie van de groeven kan een eventueel bovengrond­s project vergund worden. Ook in deze hoeve brak begin dit jaar brand uit waardoor er enkel nog een ruïne overblijft.” Nu minister Diependael­e onlangs te kennen gaf dat hij tegen eind 2022 meerdere ‘probleemge­vallen’ wil herbeoorde­len en de opheffing van de beschermin­g ervan in overweging wil nemen, vraagt Riemst om ook een ‘gedragen oplossing’ te vinden voor beide vierkantsh­oeves.

 ?? FOTO EVA ?? De hoeve Pauly in Zussen (links) en de Paenhuisho­eve in Riemst verkeren allebei in erbarmelij­ke staat. “De vraag is of de beschermin­g als erfgoed hier gehandhaaf­d moet blijven”, zegt burgemeest­er Mark Vos. “Niets doen is geen optie meer.”
FOTO EVA De hoeve Pauly in Zussen (links) en de Paenhuisho­eve in Riemst verkeren allebei in erbarmelij­ke staat. “De vraag is of de beschermin­g als erfgoed hier gehandhaaf­d moet blijven”, zegt burgemeest­er Mark Vos. “Niets doen is geen optie meer.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium