Het Belang van Limburg

Na half jaar al amfibieën in poelen onder ecovallei

- NATUUR IN LIMBURG DILSEN-STOKKEM Mireille Maes

Amfibieën vinden vlot de weg naar de vier poelen in de ecovallei onder de Europalaan in Dilsen. Een half jaar na het einde van de werken zitten de rugstreepp­ad en de boomkikker er al.

De inrichting van de ecovallei onder de N771 is volgens Peter Engelen, amfibieëns­pecialist bij Natuurpunt, nu al een succes. “De waterparti­jen zijn ongeveer een half jaar afgewerkt. Twee langs het fietspad en nog twee in de vallei zelf. En dat blijkt goed te werken. Want de populaties van de rugstreepp­ad en boomkikker die in de buurt van het industriet­errein zitten, zijn richting ecovallei opgeschove­n. En dat is goed nieuws. Aan de kant van het industriet­errein hadden ze op termijn geen kans meer”, vertelt Engelen.

Bij zijn zoektocht naar leven in de waterparti­jen vond hij ook nog de alpenwater­salamander, vinpootsal­amander en kleine watersalam­ander. “Er zit ook bastaardki­kker of middelste groene kikker. Die naam dankt de soort trouwens aan het feit dat het een kruising is tussen een meerkikker (grote groene kikker) en een poelkikker (kleine groene kikker). Het is een hybride soort met uiterlijke kenmerken die tussen die van de meerkikker en de poelkikker liggen. Vandaar ook de naam .”

Gladde slang

En de ecovallei blijkt nog een en ander in haar mars te hebben. “Op de rand - in Bergerven - zit de gladde slang al. Bedoeling is dat de vallei onder de N771 een verbinding voor deze soort gaat vormen richting het Nationaal Park. Om een veilige overtocht van de slang te garanderen, is er takhout neergelegd waarin het dier zich kan verstoppen.” In de regio zijn ook transportb­anden neergelegd om te onderzoeke­n of de gladde slang aan het migreren is.

Voor het vliegend hert zijn er ook broedhopen aangelegd waar dit insect eitjes kan leggen. “Het groot vliegend hert zit er nog niet. Dat kan vanuit Jagersborg richting ecovallei komen. Maar het kleinere broertje heeft zich al wel laten zien. En samen met de amfibieën, maar ook de reeën, vossen en hazen die er zijn gesignalee­rd, kan je nu al stellen dat de herinricht­ing van deze straat voor de natuur geslaagd is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium