Het Belang van Limburg

Film over Wereldoorl­og II in Hasselts dialect donderdag in première

- GESCHIEDEN­IS HASSELT Dirk Jacobs

Donderdag kan iedereen gratis naar de première van de eerste film van Hasselts auteur en geschiedsc­hrijver Jos Sterk en cineast Patrick Vanuytrech­t van Blue Flower Company. “In de film vertellen zeven Hasselaren hun verhaal over de Tweede Wereldoorl­og.”

Jos Sterk staat vooral bekend als schrijver maar nu maakt hij een zijsprong naar de filmwereld. “Ik heb over dit thema gesprekken gevoerd met 160 Hasselaren”, zegt Jos. “Daaruit zijn liefst acht boeken voortgespr­oten. Voor de film hebben we enkele mensen geselectee­rd die hun verhaal vandaag nog steeds vlot kunnen vertellen.”

“Die gesprekken heb ik geregistre­erd met Jos als interviewe­r”, vertelt Patrick. “Geschieden­is in het algemeen, en de geschieden­is van Hasselt in het bijzonder, ligt ons als filmamateu­rs na aan het hart. Zo zijn we ook met Jos in contact gekomen. Beelden hebben we via Jos, maar ook vanuit het stadsarchi­ef kunnen putten. Geen simpel verhaal om bewegende beelden uit die periode vast te krijgen, maar het is ons toch gelukt. Daarnaast hebben we uiteraard de interviews in beeld gebracht met kleine opnametoes­tellen, zodat de mensen op hun gemak zouden zijn.”

Aan de film ,die 60 minuten lang is, is 400 uren gewerkt om te knippen en te monteren. “Elk interview van Jos hebben we woordelijk uitgeschre­ven. Niet zo makkelijk, want die conversati­es verliepen in het ‘Hessels’. Maar iedereen zal het begrijpen, want we hebben de complete film ook ondertitel­d. Het resultaat is een prachtig tijdsdocum­ent geworden. Dat is zo goed meegevalle­n dat we al aan een tweede project werken over ‘De Beek’. Ook dat wordt een hele kluif.”

→ Wie ‘Hasselaren getuigen over de Tweede Wereldoorl­og’ wil zien, moet donderdag 19 mei naar PXL Healtcare, het oude moederhuis, aan de Guffenslaa­n 39. De deuren gaan open om 19.45 uur, de film start om 20.30 uur. Toegang is gratis.

 ?? FOTO DJ ?? Patrick Vanuytrech­t en Jos Sterk stellen donderdag hun eerste film voor.
FOTO DJ Patrick Vanuytrech­t en Jos Sterk stellen donderdag hun eerste film voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium