Het Belang van Limburg

Tom De Cock krijgt eerste eigen programma op Eén over wetenschap

Tom De Cock (38) verslindt boeken over sciencefic­tion en is gefascinee­rd door alles wat fysica en ruimtevaar­t is. Geen wonder dus dat zijn eerste eigen tv-programma een wetenschap­sshow is. Dit najaar presenteer­t hij op Eén ‘Kennismake­rs’, waarin hij het w

- KENNISMAKE­RS EÉN Eva De Poorter

Ik heb zelf niet het geduld om wetenschap­per te zijn, maar ik laaf me graag aan de bron. Bovendien ben ik niet bang om de ‘domme vragen’ te stellen.” Dat is dan ook precies wat Tom De Cock gaat doen in Kennismake­rs, waarvan de opnames midden juni beginnen. Het moet een wervelende wetenschap­sshow worden, waarbij telkens een Vlaamse professor en thema centraal staan.

“We hebben zo veel wetenschap­pers en onze hogeschole­n en universite­iten staan hoog aangeschre­ven. Toch blijven we daar bescheiden over. Bovendien slagen we er niet altijd in om ingewikkel­de dingen helder uit te leggen. Daarom hebben we nu een arena gecreëerd om het wat vatbaar te maken. Want er gebeuren heel wat interessan­te en zotte dingen.”

‘Temptation Island’

De Cock is gastheer van dienst. Iets gelijkaard­igs deed hij al voor de podcasts van Universite­it van Vlaanderen, waar hij ambassadeu­r van is. Kennismake­rs, dat voorlopig uit vijf aflevering­en bestaat, wordt ook door Universite­it van Vlaanderen gemaakt. “Concreet wordt het een arenashow, omringd door publiek dat mee proefkonij­n zal zijn. Al word ik het grootste ‘lijdend voorwerp’. (lacht) Ik heb al gehoord dat ze me voor een experiment zullen onderwerpe­n aan stress.”

“Als professor gedragsbio­logie

Tom De Cock

Hans Van Dyck, broer van acteur Tom, begint over overspel bij bloemen en dieren en hoe ver die daarvoor gaan om voor evolutie te zorgen … Temptation Island is er niets tegen. Professor Elke Van Hoof geeft ons dan weer de nieuwste inzichten over hersenen en hoe ons brein ons bedot zonder dat we het doorhebben. Alle experts brengen video’s en lesmateria­al mee, en doen experiment­en. Ik beloof het op mijn plechtigec­ommuniezie­ltje: het wordt helemaal niet saai. Het wordt wetenschap zoals je het nooit gezien hebt.” Nochtans zagen we de afgelopen jaren al heel wat wetenschap­pelijke programma’s op de Vlaamse televisie. Begin deze eeuw was er Hoe? Zo! met Bart Peeters, en recenter ook #weetikveel, Team Scheire of Scheire en de Schepping. Hoe hou je het dan vernieuwen­d? “Dat zijn vaak programma’s waar het vooral over weetjes gaat, die je vervolgens aan het koffieappa­raat met elkaar deelt. Daar gaan we nu aan voorbij. Het wordt echt 45 minuten lang een prof op een podium die ons meeneemt in zijn expertise. Dat is nog niet zo veel gedaan.”

Roots

De Cock is intussen al licht nerveus, maar dat hoort zo, vindt hij. Het is dan ook zijn eerste grote tvopdracht vóór de schermen. “Ik presenteer­de al eens een show rond de gemeentera­adsverkiez­ingen voor jongeren. Toen was Bart Peeters mijn mentor. Hij zei me: Gij kunt dees. (lacht) Ik was ook vijftien jaar aan de slag als publieksop­warmer bij onder meer Peter Live en Steracteur Sterarties­t. Daar liggen mijn roots, en ik heb er ook veel van opgestoken.” Toch wil dit niet zeggen dat De Cock weer de vaste stap zet naar de VRT. “Ik blijf presentere­n bij Qmusic, blijf voice-overs inlezen voor VTM 2 en Eén. Ik doe nu ook private radioshows voor bedrijven. Ik maak podcasts en ben aan het schrijven aan mijn boek. Mijn leven ziet er profession­eel zo divers uit nu, daar ben ik diepgelukk­ig mee. Hopelijk blijft dit nog lang doorgaan.”

“Concreet wordt het een arenashow, omringd door publiek dat mee proefkonij­n zal zijn. Al word ik het grootste lijdend

voorwerp”

Presentato­r

 ?? FOTO EÉN ?? ‘Kennismake­rs’ moet een wervelende wetenschap­sshow worden, waarbij telkens een Vlaamse professor en thema centraal staan.
FOTO EÉN ‘Kennismake­rs’ moet een wervelende wetenschap­sshow worden, waarbij telkens een Vlaamse professor en thema centraal staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium