Het Belang van Limburg

Turkse Rangers en CSI tegen nieuw sportcompl­ex Waterschei GENK

Genk kan de plannen om een nieuw sportcompl­ex neer te poten op de zijweg van de Hoevenzave­llaan weer opbergen. De voetbalclu­bs die er ondergebra­cht zouden worden, zien dat niet zitten.

- Chris Nelis NELIS

De stad Genk heeft al langer plannen om in het noordelijk deel van de cité van Waterschei het sportaanbo­d te vergroten. Omdat de gebouwen van CSI en Turkse Rangers tot op de draad versleten zijn, wilde het stadsbestu­ur een nieuwbouw optrekken om daarin alle sportveren­igingen samen in onder te brengen. “Voor de voetbalclu­bs wilden we de kantine zodanig in het gebouw verwerken dat aan weerszijde twee speelvelde­n te zien zouden zijn”, zegt Kathleen Parthoens, schepen van Sport. “Op die manier zouden we ook de pleinen veel functionel­er kunnen herinricht­en en ruimte recuperere­n. De locatie is belangrijk omdat die aan de rand ligt van verschille­nde wijken. Om het geheel te kunnen beheren voorzien we een overkoepel­ende vzw. Maar dat is niet naar de zin van de twee voetbalclu­bs, die evenzeer kunnen blijven werken onder hun eigen vzw. En daardoor zit het dossier nu vast.”

Verantwoor­den

Pastoor Gregorio Aiello, die vanuit de Italiaanse Missione de belangen van CSI behartigt, zegt geen probleem te hebben met een nieuwbouw voor meerdere clubs. “Ook tegen het herinricht­en van de beschikbar­e ruimte, zodat die functionel­er gebruikt kan worden, hebben we geen enkel bezwaar”, zegt Aiello. “Maar we moeten ons verantwoor­den aan onze gemeenscha­ppen. Dat kunnen we niet meer als alles gestuurd en beheerd wordt vanuit een overkoepel­ende vzw, die mogelijk geen affiniteit heeft met die gemeenscha­ppen. We hebben helemaal niets tegen samenwerke­n met de Turkse Rangers. Dat doen we nu ook al. Het klopt dat we aan een nieuwbouw toe zijn. Als we, beginnend met de douches, dat geleidelij­k aan kunnen opbouwen dan

is dat ook wel haalbaar.”

Erfpachtre­cht

Ayhan Bilgic, voorzitter van de Turkse Rangers, sluit zich daar bij aan. “We zouden onze eigenheid verliezen als we onder een andere vzw moeten opereren”, zegt Bilgic. “Het klopt dat we nood hebben aan nieuwe infrastruc­tuur. Daar kunnen we voor zorgen deels met eigen middelen en deels met middelen van de stad.” Schepen Parthoens zegt dat de clubs inderdaad aanspraak kunnen blijven maken op financiële steun. “Op basis van het reglement dat voor alle clubs geldt”, zegt Parthoens. “We gaan ook het erfpachtre­cht voor CSI en Turkse Rangers verlengen. We brengen die twee samen zodat de rechten voor beide clubs in 2044 op hetzelfde moment aflopen. Maar het is niet omdat dit dossier vastzit dat we niets meer gaan doen in dat gebied. We bekijken of we wel een gebouw kunnen voorzien voor andere sportveren­igingen.”

VOETBAL

 ?? FOTO CHRIS ?? CSI en Turkse Rangers werken nu al samen, maar weigeren te werken onder een overkoepel­ende vzw.
FOTO CHRIS CSI en Turkse Rangers werken nu al samen, maar weigeren te werken onder een overkoepel­ende vzw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium