Het Belang van Limburg

Demir kan nu armworstel­en met Brouns

- Liliana Casagrande Reacties: dekern@hbvl.be

De knoop is doorgehakt: Hilde Crevits wordt de nieuwe Vlaamse minister van Welzijn. Haar bevoegdhei­d Landbouw staat ze af, ook al was dat niet evident. Heeft toekomstig cd&v-voorzitter Sammy Mahdi haar overtuigd? De combinatie van die twee bevoegdhed­en circuleerd­e ook bij de mogelijke scenario’s, maar dat was zo ongeveer de grootste grap ooit. Een minister die tegelijk beslist over de afbouw van het aantal varkens en extra handen in de kinderopva­ng? Landbouw is weliswaar een zeer belangrijk­e bevoegdhei­d voor een West-Vlaamse minister, een bron aan trouwe kiezers die je liever niet drooglegt. Zeker nu er eindelijk een politiek akkoord is over stikstof, is het moeilijk om dat zomaar door te schuiven naar een collega. Tenslotte probeert elke dag wel iemand dat akkoord onderuit te halen. Als de onderhande­laar verdwijnt, dan loopt het misschien weer mis. Dat kan, maar dat helpt toch niemand vooruit. Niet de boeren, niet de natuur en zeker niet de politiek.

Het is nu aan Jo Brouns om dit dossier verder uit te rollen, want hij wordt de nieuwe minister van Landbouw. Zeker voor een burgemeest­er van een landelijke gemeente als Kinrooi zal dit niet evident zijn. Het is wat anders dan vrolijk de eerste asperges steken.

Crevits kan intussen haar mouwen opstropen. Welzijn is een immens departemen­t, goed voor een kwart van de Vlaamse begroting. Dat gaat over zoveel stappen in een leven. Van de wieg tot aan het graf. Hoe vaak is Wouter Beke niet met zijn neus op die verantwoor­delijkheid geduwd? Vaccinatie, kinderopva­ng, mensen met ene beperking, verslaving­sproblemat­iek, geestelijk­e gezondheid, zorgverzek­ering, groeipakke­t, jeugdhulp, ouderenzor­g, … Geen ontkomen aan: op cruciale momenten in je leven zal je de minister van Welzijn in de ogen kijken.

We hebben de afgelopen jaren gezien hoe vaak een minister zich moet verantwoor­den voor fouten in deze eindeloze keten. Het vertrek van Wouter Beke zal daar niets aan veranderen. Maar Crevits heeft een andere manier van communicer­en, een andere stijl. Misschien hebben mensen al genoeg aan een ander gezicht. Intern is ze in elk geval veel meer gedragen dan Beke. Ze is en blijft de leading lady van cd&v. Een van de weinigen. En dat is nu net het probleem. In een partij met amper politieke sterren, voelt iedereen zich geroepen om op het podium te klauteren. Ze stonden in rijen klaar. Brouns zal zijn positie dus ook in eigen rangen moeten verdedigen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kan nu armworstel­en met een collega uit eigen gouw.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium