Het Belang van Limburg

Waarom Limbourg geen zonnepanel­en mag leggen

- Christophe Deborsu

Het verhaal dat ik u vertel heeft alle ingrediënt­en van een goed verhaal: wondermooi­e locatie, leuke personages, een link met onze geschieden­is, rare plot en happy end. Wallonië op z’n best.

Eerst de locatie: Limbourg, naast Verviers, één van de mooiste dorpen van Wallonië volgens de vereniging Les plus

beaux villages. Gelegen op een rots die uittorent boven de Vesdervall­ei. De ruïnes van het oude kasteel herinneren aan het roemrijke verleden. De dienst toerisme van de stad – ja, Limbourg, slechts 6000 inwoners, is een stad – stelt trots maar terecht dat “de prachtige huizen en steegjes, als een schat bewaard, je terug naar de Middeleeuw­en voeren.” Eerder 200 jaar terug dan naar de tijd van de ridders, maar in elk geval een bezoekje waard, het is niet eens ver. En vooral: de stad Limbourg heeft zijn naam aan de provincie Limburg gegeven. Ze was de hoofdstad van het tweetalige hertogdom Limburg dat in 1101 ontstond. Veel later, in 1795, namen de Franse revolution­airen Limbourg in het departemen­t Ourthe op dat in 1830 de provincie Luik werd. Het toont alweer aan hoe hecht de banden tussen Limburgers en Walen zijn.

Ter zake nu. Het Waalse Gewest beschouwt een deel van het prachtige Limbourg, het bovenste gedeelte rond het kasteel, als “uitzonderl­ijk cultureel erfgoed.” En dit heeft gevolgen. De inwoners mogen bijvoorbee­ld geen zonnepanel­en op hun dak plaatsen, het zou de authentici­teit verstoren. Wie het toch doet, krijgt een boete. De inwoners in kwestie hebben dit lang zonder morren ondergaan. Maar alles verandert met de energiecri­sis. Veel Waalse Limbourgeo­is vinden het nu ongehoord dat de zon van Limbourg voor niets schijnt. De sympathiek­e Paul Mobers die al 40 jaar op het centraal gelegen Place SaintGeorg­es woont, zegt me : “Toeristen kijken naar de gevels, niet naar de daken. En ik zie niet in waarom ik gediscrimi­neerd word omdat ik op een fantastisc­he plek woon. Overigens, mijn dak komt niet direct uit de Middeleeuw­en, anders zou het al lang binnen regenen, het is vaak gerenoveer­d. We moeten mee met onze tijd, zeker als het goed is voor onze portefeuil­le én voor de planeet.”

Een petitie ten gunste van de zonnepanel­en doet de ronde. Zelfs de PS-burgemeest­er Valérie Dejardin steunt de actievoerd­ers. Epiloog zondag in mijn programma op RTL. De bevoegde minister Valérie De Bue (MR) zwicht eindelijk: “Ja, zonnepanel­en worden voortaan toegelaten in Limbourg, al moeten ze discreet blijven en goed worden geïntegree­rd in het landschap. We gaan de Limbourgeo­is niet onnodig op kosten jagen.” De Waalse overheid zal geval per geval beoordelen, maar het mag. De zon van Limburg wordt des te aantrekkel­ijker. Geniet er zelf ook van!

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Zonnepanel­en zouden een bedreiging vormen voor het authentiek­e karakter van het pittoreske Limbourg.
FOTO BELGAIMAGE Zonnepanel­en zouden een bedreiging vormen voor het authentiek­e karakter van het pittoreske Limbourg.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium