Het Belang van Limburg

Dringend gezocht: pleegouder­s voor zestien baby’s en peuters

Het is belangrijk dat ze opgroeien in een warm gezin”,

- Koen Snoekx

PLEEGZORG LIMBURG

HEUSDEN-ZOLDER

Pleegzorg Limburg trekt aan de alarmbel omdat het dringend op zoek is naar pleeggezin­nen voor heel jonge kinderen. “Op onze wachtlijst staan momenteel zestien baby’s en peuters jonger dan drie jaar”, zegt Nina Neuteleers, coördinato­r van Pleegzorg Limburg. “Van de baby’s zijn er zes jonger dan zes maanden. Het gaat om kinderen van wie de ouders momenteel niet in staat zijn om de opvoeding op zich te nemen. Bijvoorbee­ld omdat ze op dit moment te jong zijn, geen huisvestin­g hebben, in een verslaving­sproblemat­iek zitten of geen netwerk hebben dat hulp kan bieden bij de opvoeding. De jonge baby’s verblijven nu in het ziekenhuis of in een Centrum voor kinderzorg en gezinsonde­rsteuning (CKG). Ze worden daar goed verzorgd, maar zulke jonge kinderen hebben nood aan een warm gezin. Hechting is in de eerste fase van het leven van een kind immers heel belangrijk.”

Moeizame zoektocht

Voor de zes baby’s jonger dan zes maanden is Pleegzorg Limburg op zoek naar pleeggezin­nen die zich langdurig willen engageren. “We zoeken pleeggezin­nen die voor langere tijd – minstens anderhalf jaar – een baby kunnen opvangen”, zegt Nina Neuteleers. “Die zoektocht verloopt moeizaam omdat van deze pleegouder­s heel wat engagement en flexibilit­eit wordt gevraagd. Een baby jonger dan zes maanden kan nog niet onmiddelli­jk terecht in een crèche, waardoor al één ouder van het pleeggezin vaak een tijdje voltijds thuis moet zijn om het kind op te vangen. Daarnaast is bij zeer jonge kinderen het perspectie­f vaak niet duidelijk. Soms wordt de mogelijkhe­id tot terugkeer naar de ouders nog onderzocht. Het kan dus zijn dat het kind al na anderhalf jaar het pleeggezin opnieuw verlaat. Al is het ook mogelijk dat het kind tot zijn achttien jaar bij zijn pleegouder­s blijft.” Toch wil Neuteleers niet te veel focussen op de termijn van opvang. “Als pleegouder moet je vooral beseffen dat je echt van betekenis kan zijn voor een kind, hoe lang je dat kind ook opvangt.” De Zolderse Annelien Nouwen (30) kan het pleegouder­schap alleen maar aanraden. Vier jaar geleden stelde Annelien, die alleenstaa­nde is, zich kandidaat als pleegouder en intussen heeft ze al drie pleegkinde­ren opgevangen. “In 2018 ben ik gestart met de opvang van een vijfjarige kleuter. Anderhalf jaar lang is hij één dag per week bij mij verbleven om zo zijn alleenstaa­nde papa te ontlasten”, vertelt Annelien. “In de zomer van 2020 ben ik in een tweede pleegzorgt­raject gestapt en ben ik gestart met de voltijdse opvang van een baby van 13 maanden. Tijdens die opvang hebben we met zijn vader gewerkt aan een traject om het kind op termijn terug bij hem te plaatsen. Na negen maanden is de jongen uiteindeli­jk terug naar zijn vader gegaan, waar ik heel blij mee was.”

Charmeurke

“Ik heb dan twee maanden rust genomen en in juli vorig jaar heb ik mij kandidaat gesteld voor de opvang van een baby voor een langere periode. Twee weken later al kreeg ik telefoon of ik de dag nadien een baby’tje van negen dagen oud wilde opvangen. De jongen is ondertusse­n tien maanden bij mij en het gaat heel goed. Hij is een echt charmeurke. Mijn oudste pleegkind, die nu negen jaar is, logeert nog altijd één keer per maand bij mij en het klikt heel goed met de baby. Mijn tweede pleegkind is ondertusse­n bijna drie jaar en komt ook nog af en toe bij mij op bezoek.”

De baby die Annelien nu opvangt, zal voor langere termijn bij haar verblijven. “Hoe lang dat effectief zal zijn, weet ik niet. Dat zullen we wel zien”, zegt Annelien. “Ik krijg vaak de vraag of ik het niet moeilijk vind dat ik de baby over enkele jaren misschien terug moet afstaan. Maar zo zie ik dat niet. Als pleegouder moet je ervan overtuigd zijn dat een kind nog altijd het best opgroeit in zijn eigen gezin. Pleegzorg is een goed alternatie­f, maar het blijft een alternatie­f.”

Videobelle­n

“Ik vind het ook belangrijk dat de ouders altijd betrokken blijven tijdens de pleegzorg. Bij de baby die ik nu opvang, verloopt dat trouwens heel goed. Ik videobel regelmatig met zijn ouders en ik stuur hen ook regelmatig foto’s. Ondertusse­n probeer ik het kind zo veel mogelijk liefde en warmte te geven.” Pleegzorg Limburg hoopt snel nieuwe pleeggezin­nen te vinden. “Wie kandidaat is, moet sowieso nog een voorbereid­ingstrajec­t doorlopen, waardoor het minstens drie maanden duurt vooraleer het kind effectief naar het pleeggezin kan gaan”, zegt Nina Neuteleers. “We hebben dus geen tijd te verliezen.”

→ Wie interesse heeft om pleegouder te worden, kan zich melden op www.pleegzorgl­imburg.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Pleegmama Annelien Nouwen (30) uit Zolder. “Mijn pleegzoont­je was negen dagen oud toen hij bij mij is gekomen.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Pleegmama Annelien Nouwen (30) uit Zolder. “Mijn pleegzoont­je was negen dagen oud toen hij bij mij is gekomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium