Het Belang van Limburg

Deurwaarde­rs naar dierenbeul­en

- Mireille Maes

DIERENWELZ­IJN

HEUSDEN-ZOLDER

De boetes van de zestien wanbetaler­s schommelen tussen de 214 en de 6.125 euro. “Het gaat om geld dat de Vlaamse overheid heeft voorgescho­ten aan de asielen om de verzorging van de verwaarloo­sde dieren te vergoeden”, aldus minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA). “De wanbetaler­s hebben al voldoende aanmaninge­n gekregen en zijn duidelijk van slechte wil. Tot nu kon de betaling niet worden afgedwonge­n. Maar met de inzet van deurwaarde­rs kan dat dus wel. Het is een serieuze stok achter de deur. Mensen die niet de intentie hebben om te betalen, riskeren zo dat de rekening nog hoger oploopt omdat ze ook opdraaien voor de kosten van de deurwaarde­rs.”

Indien nodig kunnen deurwaarde­rs vanaf nu beslag leggen op het loon of de goederen van de wanbetaler­s. Het kabinet Weyts laat wel weten dat er altijd rekening wordt gehouden met de financiële en sociale situatie van de betrokkene­n. In 2021 werd ongeveer 30.000 euro niet betaald door overtreder­s.

Hangbuikzw­ijnen

Voor de asielen zelf zal dit weinig verschil maken. “Wij krijgen al een tijdje een vast bedrag per dier. Dat is een heel goede evolutie”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. “Alleen stopt de vergoeding van zodra het dier is vrijgegeve­n en dekt dat bedrag bijlange na niet de reële kosten. Daarbij blijven sommige dieren veel langer hier, omdat ze bijvoorbee­ld moeilijker te plaatsen zijn. Ik denk dan aan hangbuikzw­ijnen, die kunnen tot een jaar blijven zitten. De kosten voor asielen zijn daarom altijd veel hoger.” Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder pleit er daarom voor dat minstens een deel van die extra factuur ook wordt teruggevor­derd. “Bijvoorbee­ld voor de opvang van een paard krijgen wij 10 euro per dag van de Vlaamse overheid. Dat is 300 euro per maand. Tegen dan wordt beslist wat er met het dier moet gebeuren. Als het wordt vrijgegeve­n, is het dier eigendom van ons en moeten wij ervoor zorgen. Maar tot dan zijn er al veel meer kosten dan die 300 euro gemaakt: registrati­ekosten, de dierenarts, de hoefsmid, de kapster voor konijnen... De opvang van verwaarloo­sde dieren is voor een asiel verlieslat­end. Onze werkuren worden zelfs niet vergoed. En dat is bijzonder jammer.”

Hogere dagvergoed­ing

Op het kabinet Weyts weten ze dat de asielen graag een hogere dagvergoed­ing willen: “We zijn er ook mee bezig. Stap per stap proberen we deze problemati­ek aan te pakken. De dierenwelz­ijnswet is al aangepast, de inspectied­ienst is uitgebreid en er kwam het uniforme financieri­ngssysteem voor alle dierenasie­len. En nu gaan we dus ook deurwaarde­rs inschakele­n. Dierenbeul­en zijn gewaarschu­wd.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “De opvang van verwaarloo­sde dieren is voor een asiel altijd verlieslat­end”, klinkt het in het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in HeusdenZol­der.
FOTO RAYMOND LEMMENS “De opvang van verwaarloo­sde dieren is voor een asiel altijd verlieslat­end”, klinkt het in het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in HeusdenZol­der.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium