Het Belang van Limburg

Alleen af te stoppen door een verdwaalde kurk

-

Vijf keer eindigde hij al in de top vijf. In rit tien van deze Giro sloeg Biniam Girmay (22) zijn slag. Na een wervelende finale was hij in de licht hellende sprint in Jesi sterker dan Mathieu van der Poel. Meteen een nieuwe mijlpaal voor de Eritreeër. Vorig jaar pakte hij als eerste zwarte persoon van Afrikaanse origine een WK-medaille door in Leuven het zilver weg te kapen bij de beloften. Eind maart boekte hij in Gent-Wevelgem zijn eerste klassieke zege en daar komt nu ook een ritoverwin­ning in een grote ronde bij. Girmay is a man on a mission. Intermarch­é verlengde nog voor deze Giro zijn contract tot 2026. Zij waren al overtuigd dat hij geen eendagsvli­eg zou zijn en dat is nu ook glashelder voor de rest van het peloton. “Ik heb geschieden­is geschreven dankzij mijn team, mijn familie en de steun van de mensen van mijn vaderland. Deze zege is ook voor hen”, luidde het eerste statement van Girmay.

Eén grote familie

Dat bedankje voor de rest van het team was zeker op zijn plaats. Het draaide in Jesi niet voor het eerst uit op een duel met Van der Poel. Het wezenlijke verschil? Girmay kon nog op de steun van enkele ploegmaats rekenen. Van der Poel had niemand meer om zich heen in de laatste tien kilometer. De Nederlande­r probeerde solo te gaan, maar Pozzovivo, Hirt en Rota brachten Girmay terug. Het was nota bene de 39-jarige Italiaanse klimmer die de laatste rechte lijn voor zijn rekening nam. “Dat zegt het allemaal”, zei Aike

Visbeek, performanc­e manager bij Intermarch­é-Wanty-Gobert. “Het hele team is tot het uiterste gegaan voor Bini. Dat is onze kracht. Als je ziet met hoeveel renners we daar nog zaten. Pozzovivo kwam bij het team met de ambitie om te tonen dat hij nog altijd thuishoort in de Giro en voor een top tien in het klassement te gaan. Als zo iemand dan op zijn leeftijd nog zo’n inspanning levert voor een teamgenoot… Dat is het succes van onze ploeg. We zijn één grote familie. En het werkt in twee richtingen. Zelfs Bini cijferde zich in Eschborn-Frankfurt weg en trok de sprint aan voor Kristoff.” Girmay stemde in deze Giro zijn tactiek vaak af op die van Van der Poel. Dat leidde tot lichte irritaties na de zaterdagri­t in Napels, maar ook MVDP kon niet anders dan zijn petje afdoen voor Girmay. Het duimpje dat hij vlak voor de meet in de lucht stak, was een bijzonder mooi teken van respect naar een concurrent. “Ik heb helemaal geen probleem met Biniam”, aldus Van der Poel. “Die reactie na de rit in Napels is een beetje verkeerd opgevat. Ik vind hem een hele goeie renner en ik vind het altijd leuk om uitgedaagd te worden. Als je ziet hoe ver we met zijn tweeën van de rest wegsprinte­n, dat zegt veel. Ik dacht dat ik er nog over kon, maar hij bleef versnellen en bij mij was het op. Die aanval in de laatste vijf kilometer nekte me. We hadden die afdaling iets technische­r ingeschat. Daar hoopte ik het verschil te maken, maar dat viel tegen.”

Een pluim dus van de Nedelrande­r aan het adres van Girmay. En ook al was er even een wegwerpgeb­aar van de Eritreeër in volle finale, ook Visbeek ontkrachtt­e de rivaliteit. “Je moet naar het hele plaatje kijken. Girmay en Van der Poel zitten vaak bij mekaar in de buurt. Van der Poel is vaak de torenhoge favoriet. Dus is het tactisch niet zo’n onbezonnen idee om te kijken wat hij doet. Je kan het ook omdraaien. In de eerste rit van deze Giro, kwam Mathieu nog uit het wiel van Bini. Er is niets aan de hand tussen die twee. Na die eerste rit heeft Mathieu zelfs nog een foto met Bini gevraagd.”

Ziekenhuis­bezoek

En toen was er dus dat euvel met die kurk. Girmay probeerde de fles Astoria-prosecco te openen en kreeg de kurk vol in het oog. Na de podiumcere­monie zat hij er beteuterd bij op een klapstoelt­je. Hij zag niet meer uit zijn linkeroog. De dokter kwam erbij en alle media-activiteit­en werden geschrapt en vervangen door een ziekenhuis­bezoek. De eerste signalen waren niet meteen zorgwekken­d, maar de medische omkadering van het team wou elk risico uitsluiten. Uiteindeli­jk arriveerde Girmay omstreeks 21.30 uur aan het ploeghotel Perla in Riccione. Hij haalde meteen het verband van zijn oog en omhelsde ploegleide­rs Valerio Piva en Steven De Neef. Hij gaf aan alweer een beetje door zijn getergde oog te zien. Op de vraag of hij vandaag weer kan starten was toen nog geen pasklaar antwoord voorhanden, maar Girmay kon alweer lachen. “We kunnen het best vieren, maar dan met wijn in plaats van champagne”, zei de Eritreeër tegen de ploegleidi­ng.

UITSLAG RIT 10: 1 Biniam Girmay (Eri/Intermarch­éWanty-Gobert) 196 km in 4u32’07”; 2. Mathieu van der Poel (Ned) z.t.; 3. Vincenzo Albanese (Ita); 4. Wilco Kelderman (Ned); 5. Richard Carapaz (Ecu) STAND: 1. Juan Pedro Lopez (Spa/Trek-Segafredo); 2. João Almeida (Por) 12”; 3. Romain Bardet (Fra) 14” ; 4. Richard Carapaz (Ecu) 15” ; 5. Jai Hindley (Aus) 20”

 ?? ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Van der Poel steekt zijn duim omhoog voor zoveel klasse.
FOTO PHOTO NEWS Van der Poel steekt zijn duim omhoog voor zoveel klasse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium