Het Belang van Limburg

Hij is niet vies van een clash

(en dat vindt Gheysens een goede eigenschap)

-

Kritisch, ook voor zichzelf

En toch zien Antwerp en sportief directeur (en oud-ploegmaat bij Oranje) Marc Overmars in Van Bommel de ideale opvolger voor Brian Priske. Hij moet dus wel iets kunnen. De Genkse dokter Stijn Indeherber­ge, die één seizoen met Van Bommel samenwerkt­e bij PSV, is alvast vol lof: “Mark is hyperprofe­ssioneel. Wat ik zo apprecieer­de, is zijn principe ‘wrijving geeft glans’. Hij stelt alles in vraag opdat we beter zouden worden. Mark wil enkel het allerbeste. Op stage moesten er perfecte velden en nette hotels zijn – niks minder. Hij is heel kritisch, ook voor zichzelf. Je merkt dat Mark aan de absolute top gevoetbald heeft.” De lijst is inderdaad indrukwekk­end. Van Bommel pakte als speler prijzen met PSV, Barcelona, Bayern München en AC Milan. Ook stond hij in een WK-finale. Een carrière die hij uitbouwde op basis van talent, maar wat hem vooral onderschei­dde, was zijn ingesteldh­eid: altijd aan 110 procent, op het randje en af en toe erover. Niet voor niks verkozen de lezers van het Duitse

Bild hem in 2008 tot de grootste Stinkstief­el (vrij vertaald: eikel) van de Bundesliga. Als T1 is zijn houding niet anders: langs de zijlijn gaat hij bijna wekelijks in de clinch met de ref. “Hij is heel gestressee­rd”, aldus Kapteijns. “Op het agressieve af. Maar het straalt ook wel af op zijn ploegen: die hebben peper in de kont, gekoppeld aan moderne principes als offensieve vleugelspe­lers en hoge druk. Mark staat voor goed voetbal – bij PSV was het in zijn eerste maanden genieten – en is even vurig als Antwerp: dat kan werken.”

Net zoals de Antwerpena­ren is Van

Bommel niet op zijn mond gevallen. Anderlecht kan ervan meespreken. Hij kwalificee­rde het paars-witte voetbal in de Champions League van 2000 als “boerenkool­voetbal”. Zijn uitspraak werd breed opgepikt in België en PSV verloor in de return van een extra gemotiveer­d Anderlecht. “Ik had het achteraf beter niet op die manier kunnen omschrijve­n”, gaf Van Bommel nadien toe. Maar dat scherpe kantje is wel nooit verdwenen, ook niet richting collega’s, spelers of clubleider­s. Als Van Bommel iets te zeggen heeft, positief of negatief, dan doet hij dat.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium