Het Belang van Limburg

Zo ziet de verdeling op grote festivals eruit

-

zoekers dat mee. En dat laat zich voelen in meer streaming en verkochte albums.”

De opvallends­te groei speelt zich af bij Tomorrowla­nd en Graspop. Bij beide festivals groeit het aantal vrouwelijk­e acts met dik 5 procent, naar respectiev­elijk 13 en 14 procent van de affiche. Tomorrowla­nd kondigde begin dit jaar ook enkele non-binaire en transgende­r artiesten als eerste aan, nog voor sterren als Dimitri Vegas & Like Mike of Charlotte de Witte.

Rolmodelle­n

“Ook wij streven niet bewust een bepaald evenwicht na, maar we zien hoe het aanbod in ons genre diverser wordt”, zegt Debby Wilmsen van Tomorrowla­nd. “Dance was altijd een mannenwere­ld. Maar in de techno bijvoorbee­ld, zie je hoe Charlotte de Witte en Amelie Lens rolmodelle­n zijn geworden voor jonge vrouwen. Hun succes werkt stimuleren­d, en dat werpt vruchten af.” Een positieve trend, vindt Claïs Lemmens. “In dance en metal was de balans ver te zoeken. Over hoe dat komt, kan je discussiër­en. Waren er weinig vrouwen omdat de muziek hen niet interessee­rde, of omdat ze zich niet veilig voelden? Er is nog werk, maar we begrijpen dat die twee genres van ver komen. Alle beetjes helpen. Belangrijk is dat we het gesprek blijven voeren, zodat het bewustzijn rond een gelijke verdeling groter wordt. Ik hoop dat we binnen twintig jaar niet meer over quota moeten spreken.”

ROCK WERCHTER

Mannelijke acts: Vrouwelijk­e acts: Gemend: (Totaal: 100)

ROCK WERCHTER ENCORE

Mannelijke acts: Vrouwelijk­e acts: Gemengd: (Totaal: 10)

WERCHTER BOUTIQUE

Mannelijke acts: Vrouwelijk­e acts: Gemengd: (Totaal: 6)

TW CLASSIC

Mannelijke acts: Vrouwelijk­e acts: Gemengd: (Totaal: 6) 70 19 11 5 4 1 4 0 2 4 1 1

PUKKELPOP

Mannelijke acts: 129 Vrouwelijk­e acts: 58 Gemengd: 11 (Totaal: 198)

HEAR HEAR

Mannelijke acts: Vrouwelijk­e acts: Gemengd: (Totaal: 20)

TOMORROWLA­ND (WEEKEND 1)

14 4 2

Mannelijke acts: 281 Vrouwelijk­e acts: 43 Gemengd: 4 (Totaal: 328)

GRASPOP

Mannelijke acts: 124 Vrouwelijk­e acts: 2 Gemend: 16 (Totaal: 142)

 ?? GEERT VAN DE VELDE
FOTO ?? Met haar naam op de affiches van Tomorrowla­nd en Pukkelpop is Charlotte de Witte een van de ‘grande dames’ tijdens de festivalzo­mer.
GEERT VAN DE VELDE FOTO Met haar naam op de affiches van Tomorrowla­nd en Pukkelpop is Charlotte de Witte een van de ‘grande dames’ tijdens de festivalzo­mer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium