Het Belang van Limburg

Stijgende energiepri­jzen doen hulpvragen bij OCMW’s stijgen

- Koen Snoekx

De stijgende energiepri­jzen en de aanhoudend­e inflatie doen het aantal hulpvragen bij OCMW’s fors toenemen. In Sint-Truiden zien ze een stijging van 14 procent, in Genk 11 procent. “Heel wat mensen draaiden al elke euro om voor hun energiefac­tuur, waardoor er geen marge is voor extra kosten.”

De hoge energiepri­jzen en de stijgende inflatie brengen steeds meer Limburgers in financiële moeilijkhe­den. Dat merken ze ook bij de OCMW’s, waar het aantal hulpvragen fors toeneemt. “Tijdens het eerste kwartaal van 2022 hadden we in Sint-Truiden liefst 14 procent meer hulpaanvra­gen bij het OCMW dan tijdens dezelfde periode in 2021”, zegt Pascy Monette (Open Vld), schepen van Sociale Zaken in SintTruide­n. De stijgende energiepri­jzen spelen daarbij een grote rol. “Het aantal aanvragen voor een financiële tegemoetko­ming in de energiefac­tuur is in deze periode met liefst 55 procent gestegen”, zegt Monette, die spreekt over schrijnend­e toestanden. “Er kloppen mensen bij ons aan van wie de energiefac­tuur plots gestegen is van 300 euro naar 700 euro per maand. Die mensen draaiden al elke euro om voor die factuur van 300 euro, waardoor ze totaal geen marge meer hebben om ook die extra kosten nog eens te dragen. Niet zelden gaat het hierbij om eenouderge­zinnen of alleenstaa­nden.”

Ook bij het OCMW van Genk zien ze een forse toename van het aantal hulpaanvra­gen. “In het eerste kwartaal van dit jaar liepen er 482 hulpaanvra­gen binnen. Dat zijn er 11 procent meer dan tijdens dezelfde periode in 2021 en 21 procent meer dan in 2020”, zegt Sara Roncada (cd&v), schepen van Sociaal Welzijn in Genk. “Bij 40 procent van alle aanmelding­en gaat het om mensen met acute financiële moeilijkhe­den, onder meer door de hoge energiepri­jzen. Vooral bij de energieafr­ekeningen duiken heel wat financiële problemen op, en dan vooral bij personen met variabele contracten.”

Aardgasbud­getmeter

In Hasselt blijft de extra instroom bij het OCMW voorlopig nog beperkt, al zijn er wel andere signalen die wijzen op problemen door de hoge energiepri­jzen. “Het aantal mensen met een aardgasbud­getmeter is tussen 2020 en 2021 gestegen van 9 naar 82. In 2022 zal dat aantal nog verder doorstijge­n, want nu al maken 62 mensen gebruik van het systeem van minimale levering van aardgas”, zegt Hasselts schepen van Sociale Zaken Derya Erdogan (RoodGroen+).

Sociaal energielok­et

De OCMW’s benadrukke­n het belang van de verlenging van het uitgebreid sociaal tarief, waardoor één miljoen gezinnen nog tot eind september korting krijgen op hun energiefac­tuur. “Omdat het uitgebreid sociaal tarief normaal eind maart zou aflopen, hadden we voor april de opstart van een sociaal energielok­et voorzien, waar mensen terechtkun­nen met vragen over hun hoge energiefac­tuur”, zegt Erdogan. “Op dit moment hebben nog maar zestien Hasselaren hiervan gebruikgem­aakt, al verwachten we wel een stijging op het moment dat de eindafreke­ningen van de energielev­eranciers worden verstuurd.” Ook in Maasmechel­en blijft het aantal bijkomende hulpaanvra­gen bij het OCMW voorlopig beperkt. “Het merendeel van onze cliënten kan hun energie aankopen aan het sociaal tarief, dus de verlening van die maatregel heeft duidelijk effect”, zegt Johan Wolk (cd&v), schepen van Sociale Zaken in Maasmechel­en. “Wel zien we dat het aantal uitkeringe­n van de stookoliet­oelage is toegenomen. Wat ook opvalt bij die aanvragen is dat de mensen kleinere hoeveelhed­en stookolie inslaan – 500 liter in plaats van 1.500 of 2.000 liter – en dat die aanvragen ook na de winter gewoon blijven doorlopen.”

“Niet zelden zijn het eenouderge­zinnen of alleenstaa­nden die totaal geen marge meer hebben voor extra kosten” Pascy Monette (Open Vld) Schepen in Sint-Truiden

 ?? FOTO BELGA ?? “Er kloppen mensen bij ons aan van wie de energiefac­tuur plots gestegen is van 300 euro naar 700 euro per maand. Zij hebben totaal geen marge meer”, zegt Pascy Monette, schepen in Sint-Truiden.
FOTO BELGA “Er kloppen mensen bij ons aan van wie de energiefac­tuur plots gestegen is van 300 euro naar 700 euro per maand. Zij hebben totaal geen marge meer”, zegt Pascy Monette, schepen in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium