Het Belang van Limburg

Toch zijn er ook alternatie­ven om je frietjes in te bakken. Amper nog frituuroli­e te vinden in supermarkt­en

-

Frituuroli­e? Die is al een tijdje op. Geen idee wanneer die terug binnenkomt”, zegt een verkoopste­r van Lidl in Hasselt. Boven het lege rek met frituuroli­e hangt een bordje met de boodschap ‘max. 2 stuks’. Maar zelfs één bus frituuroli­e in je winkelkar laden, is geen optie. Ook in de andere grote warenhuize­n in Hasselt was gisteren geen druppel frituuroli­e te vinden. “We krijgen nog wel frituuroli­e binnen, maar dat is nog slechts een kleine fractie van wat we normaal geleverd krijgen”, zegt Ann Maes, woordvoerd­er van Albert Heijn België. “En als er dan eens frituuroli­e in de rekken ligt, is die meteen uitverkoch­t. Ook al hebben klanten die frituuroli­e misschien niet meteen nodig.” Bij Carrefour klinkt het “dat er nog voorraad is, al wordt die kleiner”. “De volgende bestelling­en worden in juni geplaatst, dus zeer binnenkort groeit de voorraad frituuroli­e opnieuw aan”, zegt Carrefour-woordvoerd­er Siryn Stambouli.

Oorlog en droogte

Dat u de olie in uw friteuse vandaag maar moeilijk kan verversen, is een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Rusland en Oekraïne zijn verantwoor­delijk voor zo’n 75 procent van de wereldexpo­rt van zonnebloem­olie, en die wordt nu net het vaakst gebruikt voor frituuroli­e. “In Oekraïne zijn er nog grote voorraden zonnebloem­olie aanwezig, maar ze geraken niet tot hier omdat de havens aan de Zwarte Zee geblokkeer­d zijn”, zegt Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingsec­onomie aan de UGent. “OostEurope­se landen als Hongarije en Roemenië, maar ook Frankrijk en de Verenigde Staten zijn belangrijk­e leverancie­rs van zonnebloem­olie, maar de oogsten in die landen zijn dan weer in gevaar door de droogte.” Op korte termijn ziet Gellynck niet meteen een oplossing voor de mondiale tekorten aan zonnebloem­olie. “Een mogelijke oplossing is dat Oekraïne zonnebloem­olie maar ook andere producten over land gaat exporteren, met de trein of per vrachtwage­n”, zegt Nicholas Courant, woordvoerd­er van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsin­dustrie. “We krijgen de eerste signalen dat die export over land op gang begint te komen in Oekraïne, al zal dat in het begin nog niet om grote hoeveelhed­en gaan.”

Alternatie­ven

In de tussentijd zoeken we dus best naar alternatie­ve producten om onze frietjes klaar te maken. “En die zijn er zeker”, zegt professor Gellynck. “Je kan je frietjes ook perfect in olijfolie bakken, maar dan moet je wel olijfolie nemen die je op hoge temperatuu­r kan brengen. Als je gewone olijfolie verhit, gaat die immers chemische verbinding­en maken die schadelijk zijn voor de gezondheid. Palmolie is ook een optie, al staat die wel ter discussie omdat bij de verbouwing tropisch regenwoud wordt gekapt. Daarnaast bevat palmolie ook verzadigde vetten, die niet goed zijn voor onze cholestero­l.” Kokosolie is volgens professor Gellynck ook een goed alternatie­f. “Kokosolie heeft wel een smaakafwij­king bij lagere temperatur­en, maar bij hoge verhitting valt die weg. Daarnaast kan je frieten natuurlijk ook in dierlijk vet bakken. Frietjes in ossenvet zijn zeer smakelijk, al is dierlijk vet wel een stuk duurder dan plantaardi­ge oliën.”

Frituren

Het tekort aan zonnebloem­olie speelt ook frituren hier en daar parten. “De frituren die met frituuroli­e op basis van zonnebloem­olie werken, plaatsen nu massaal bestelling­en. Omdat ze niet zonder frituuroli­e willen vallen, maar ook omdat ze vrezen dat de prijzen van olie nog verder zullen stijgen”, zegt Bernard Lefèvre, voorzitter van de nationale vereniging voor frituriste­n. “Maar door dat hamsterged­rag van frituriste­n worden die tekorten aan frituuroli­e alleen nog maar groter.” Frituren die niet met zonnebloem­olie werken, hebben dan weer andere kopzorgen. “Wij werken met een combinatie van runds- en palmvet”, zegt Ronny Voortmans, uitbater van de Frietboeti­ek in Oudsbergen. “Maar het probleem is dat de prijzen van frituurvet momenteel ook door het dak gaan”, zegt Voortmans. “Waar ik in januari vorig jaar nog 12 euro betaalde voor 10 kg vet, is dat nu al 32 euro. Neem daarbij nog de stijgende energiepri­jzen en ik zou de prijzen in mijn frituur met 35 procent moeten verhogen. Maar dat kan ik natuurlijk niet maken naar mijn klanten toe.”

 ?? FOTO RR ?? ‘Dit artikel is momenteel niet in voorraad’, stond gisteren te lezen bij het rek voor frituuroli­e in Carrefour in Hasselt.
FOTO RR ‘Dit artikel is momenteel niet in voorraad’, stond gisteren te lezen bij het rek voor frituuroli­e in Carrefour in Hasselt.
 ?? FOTO RR ?? Onder meer bij Albert Heijn in Hasselt waren de rekken met frituuroli­e gisteren volledig leeg.
FOTO RR Onder meer bij Albert Heijn in Hasselt waren de rekken met frituuroli­e gisteren volledig leeg.
 ?? FOTO RR ?? Bij Colruyt in Hasselt was er gisteren geen frituuroli­e te koop van de merken Boni en Everyday.
FOTO RR Bij Colruyt in Hasselt was er gisteren geen frituuroli­e te koop van de merken Boni en Everyday.
 ?? FOTO RR ?? Ook bij Lidl in Hasselt was gisteren geen druppel frituuroli­e te vinden.
FOTO RR Ook bij Lidl in Hasselt was gisteren geen druppel frituuroli­e te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium