Het Belang van Limburg

UGent lanceert ‘Mag dit online?’, een website met tips voor ouders om hun kind beter te beschermen tegen de gevaren van sociale media.

-

UGent lanceert de website Magditonli­ne.be om ouders te informeren over hoe ze hun kind best online afbeelden. “We merken dat ouders steeds vaker foto’s online plaatsen van hun kinderen, en dat gaat vaak gepaard met bezorgdhei­d over hun privacy”, zegt Liselot Hudders, professor Communicat­iewetensch­appen van UGent. “Met de website willen we ouders wijzen op de gevaren van sociale media en hun helpen als het misloopt.”

Voor het onderzoek sprak UGent met experten van onder andere Child Focus en Het Kinderrech­tencommiss­ariaat, maar ook met 20 ‘momfluence­rs’, moeders die het leven van hun kinderen via sociale media delen. “Ik beeld mijn dochtertje van 4 regelmatig af, maar ik zal niet snel veel bloot tonen of foto’s maken van dichtbij”, zegt momfluence­r Tinneke Segers (35), die op Instagram meer dan 11.000 volgers heeft. Ook het aantal ‘kidfluence­rs’ groeit tegenwoord­ig volgens Hudders. “Dat zijn kinderen onder 13 jaar die een profiel met meer dan 1.000 volgers hebben op sociale media. Uit bevraginge­n blijkt dat het zeer vaak de ouders zijn die de profielen beheren. Onder 13 jaar mogen kinderen zelfs niet op sociale media.”

Controleve­rlies

“18 van de 19 bevraagde kidfluence­rs krijgt regelmatig berichten van pedofielen”, zegt onderzoeks­ter Elisabeth Van den Abeele van UGent. “Je hebt geen controle over dingen die je online plaatst.” Dat ondervindt ook Tinneke: “Een foto die ik ooit maakte van mijn dochter stond plots op de Chinese website AliExpress bij een namaakarti­kel. Dat was een vies gevoel.” De onderzoeke­rs van UGent raden ouders dan ook aan hun kind onherkenba­ar in beeld te brengen. “Zet een smiley over hun gezichtje, maak foto’s van de rug of met een pet en zonnebril op. Je mag niet onderschat­ten hoeveel mensen er meekijken.”

Kinderarbe­id

De foto’s die de ouders online plaatsen zijn bovendien ook niet altijd in lijn met hoe de kinderen zichzelf later willen profileren op sociale media. “Stel dat je voor een vleesmerk een gesponsord­e foto van je kind op Instagram plaatst, maar dat je kind later vertegenwo­ordiger wordt van een veganistis­che organisati­e”, zegt Van den Abeele. “Je geeft hen al heel jong een digitale identiteit mee.” Volgens de studie van UGent vraag je dan ook best toestemmin­g aan je kind voor je een beeld deelt. “Kinderen beseffen veel vroeger dan we denken wat privacy is”, zegt Van den Abeele. Tinneke vraagt haar dochtertje van 4 altijd of ze de foto goed vindt. “En als ze nee zegt, is het nee.” Met de gesponsord­e foto’s van hun kinderen verdienen de momfluence­rs ook geld. Als ouders problemen hebben met samenwerki­ngen met adverteerd­ers, kunnen ze nu ook terecht op de website van UGent. “Een bevraagde momfluence­r had een contract met een supermarkt om samen met haar kinderen een product te promoten. Jaren later zag ze de oude foto’s plots in de folder van de winkel staan. Als er iets fout loopt, kunnen ouders via de website nu de juiste instanties raadplegen”, besluit Van den Abeele.

 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Tinneke Segers post regelmatig foto’s van haar dochter.
FOTO INSTAGRAM Tinneke Segers post regelmatig foto’s van haar dochter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium