Het Belang van Limburg

Droogterec­ord komt in zicht

- Ruben Steegen

Met amper 40 liter neerslag is de lente van 2022 goed op weg om het droogterec­ord uit 1976 van de tabellen te vegen. Overschake­len naar code oranje, met een sproeiverb­od, is nog niet aan de orde, maar voor de Limburgse landbouwer­s en de natuur is het nu al vijf voor twaalf.

Hoe erg is de toestand?

Dat het de laatste drie maanden nauwelijks heeft geregend, hoeven we u niet meer te vertellen. Uitgezonde­rd een paar buien in april verliep de meteorolog­ische lente kurkdroog en uitzonderl­ijk zonnig. Met nog twee weken te gaan lijkt het er stilaan op dat het droogterec­ord uit 1976 zal sneuvelen. In maart, april en mei ’76 kwam in Ukkel 69 liter neerslag naar beneden. Nu staat de teller daar op amper 40 liter. Daar komt vandaag en morgen mogelijk 20 tot 40 liter bij, maar zelfs dat zal bij lange niet volstaan om de grondwater­tekorten aan te vullen.

Mag ik mijn auto nog wassen?

Nu is in Vlaanderen code geel van kracht, wat betekent dat de provincie waterbespa­rende maatregele­n kan afkondigen. Sinds vorige vrijdag mag in Limburg geen water meer worden opgepompt uit de meeste onbevaarba­re waterlopen. Een verstrengi­ng is niet aan de orde. “Het captatieve­rbod van vorige week was al op de groei, om te vermijden dat we elke week moeten opschalen”, zegt Limburgs arrondisse­mentscommi­ssaris Michel Carlier. Op Vlaams niveau verzamelt de droogtecom­missie op 31 mei. “Maar afgelopen maandag is de adviesgroe­p droogte samengekom­en en die heeft niet geadviseer­d om op te schalen naar code oranje”, zegt woordvoers­ter Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij. “Er zijn geen problemen met onze watervoorr­aad, dus er is ook nog geen nood aan waterbespa­rende maatregele­n. Al vragen we iedereen om het hele jaar door verstandig om te springen met kraantjesw­ater”

Wat met onze landbouw?

Schade op grote schaal is er volgens de Boerenbond vandaag nog niet in de landbouw. “Sommige teelten krijgen het wel moeilijk”, zegt woordvoers­ter Vanessa Saenen. “Gewassen als rabarber en spinazie worden nu geoogst en hebben dringend vocht nodig.” Ook de vroege aardappels­oorten snakken naar water. “Die knollen ontwikkele­n zich nu volop”, zegt aardappelb­oer Jan Coenegrach­ts van Covagri uit Riemst. “Als het vandaag of morgen niet regent, zullen we moeten sproeien op percelen met vroege soorten. De late aardappele­n kunnen in de lente wel tegen een stootje. Veel groter probleem is de onkruidbes­trijding. Onkruid blijft groeien omdat de bestrijdin­gsmiddelen weinig effectief zijn zonder vocht.” Landbouwer Johan Hillen uit Helchteren maakt zich vooral zorgen over zijn grasweides. “De maïs kan er nog wel even tegen, maar de groei van het gras is volledig stilgevall­en. Als het niet snel gaat regenen, gaat de oogst flink tegenvalle­n. Dan betaal ik dubbel, want ik heb de opbrengt nodig om mijn melkkoeien te voederen.”

Wat met onze fauna en flora?

We zijn nog maar half mei maar de Limburgse natuur vertoont nu al tekenen van droogtestr­ess. “Verschille­nde poelen en vennen in De Maten zijn zo goed als uitgedroog­d, wat dramatisch is voor de amfibieën die zich voortplant­en in poeltjes zonder vis”, zegt David Berx, conservato­r van het natuurgebi­ed tussen Hasselt en Diepenbeek. Onder meer de rugstreepp­ad, een beschermde soort, dreigt in de problemen te komen. “In Haspengouw zal ook de kamsalaman­der het moeilijk krijgen”, vreest Jos Ramaekers, diensthoof­d beleid bij Natuurpunt. De Diepenbeke­naar ziet hier en daar zelfs al bomen die hun bladeren verliezen door de droogte. Opvallend: niet de zanderige Kempen maar wel vochtig Haspengouw heeft vandaag de slechtste papieren om de droogte door te komen. “In de Kempen droogt de ondergrond weliswaar snel uit, maar heb je geen ondoordrin­gbare lagen”, zegt Ramaekers. “Het water zit er diep, maar de bomen kunnen er met hun wortels bij. In vochtig Haspengouw – de streek ten zuiden van de Demer tot aan Borgloon – zit op één meter diepte een keiharde kleilaag. Die houdt vocht goed vast, maar als die laag eenmaal is uitgeput kunnen planten en bomen nergens anders heen. Hun wortels raken niet door die kleilaag.”

Hoe red ik mijn gazon?

Uw gazon sproeien bij extreme droogte is weinig ecologisch en bovendien overbodig, zo weet tuinjourna­list- en architect Marc Verachtert. Zijn belangrijk­ste advies: maai vooral niet te veel. “Lang gras zorgt voor meer schaduw, waardoor de grond minder snel opwarmt. Er verdampt minder vocht en de groeipunte­n van het gras worden beschermd.” Standaard maait de Vlaming op twee of drie centimeter. Veel te kort, meent Verachtert. “Zet je maaier liever een paar standen hoger, zeker in droge periodes.” Voor wie nu een tuin aanlegt, heeft de expert nog een gouden tip. “Verwerk compost in de grond, dat houdt het vocht beter vast. En in het najaar zou iedereen een halve centimeter gezeefde compost over het gazon moeten strooien.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Aardappelb­oer Jan Coenegrach­ts hoopt vurig op langdurige neerslag. “De vroege soorten snakken naar water.”
FOTO TOM PALMAERS Aardappelb­oer Jan Coenegrach­ts hoopt vurig op langdurige neerslag. “De vroege soorten snakken naar water.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “De groei van het gras is volledig stilgevall­en”, zegt landbouwer Johan Hillen uit Helchteren.
FOTO RAYMOND LEMMENS “De groei van het gras is volledig stilgevall­en”, zegt landbouwer Johan Hillen uit Helchteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium