Het Belang van Limburg

Intussen escaleren de problemen tussen Dragisa en de andere clanbroers.

- Geert Houben

PROCES-AQUINO TONGEREN

Geen nieuwe bekentenis­sen in het Tongerse hof van assisen. Nadat de vermeende opdrachtge­ver Martino Trotta zijn betrokkenh­eid bij de moord op Silvio Aquino dinsdag toegaf, richtte de Zutendalen­aar zich gisteren tot advocaat-generaal Patrick Boyen: “Wat is uw probleem met mij? In elk dossier in België zoekt u mij. U zegt zelfs dat ik lid ben van de Camorra.” “Meneer Trotta voelt zich geviseerd. Wij gaan daar geen polemiek over voeren”, greep assisenvoo­rzitter Jo Daenen in. “Scemo”, snauwde Trotta naar Boyen. Italiaans voor idioot. Nadat Dragisa Hamidovic dinsdag zijn broer en clanleider Sandro naar de keel probeerde te vliegen, groeide hij gisteren meer en meer uit tot de pispaal van zijn familie. Zeikerds van dienst zijn naast Sandro ook Nebusha Pavlovic. Uitvoerder nummer vier Bosko Hamidovic laat zich onbetuigd. Dat Dragisa als eerste aan het praten ging en na de feiten naar Spanje vluchtte zonder zes jaar lang iets (financieel) van zich te laten horen, nemen de andere clanleden hem zeer kwalijk. Dat hij naar Nebusha wijst als tweede schutter maakt hem nog minder populair. Het komt hem op tal van bedreiging­en te staan, beweert hij zelf. “Barbika”, blijft Sandro hem toewerpen, klinkt het. Roma voor popje, of verrader.

Ternauwern­ood ontsnapt

De ondervragi­ngen van de beschuldig­den leverden gisteren niet veel soeps op. Waar zijn de gebruikte wapens naartoe? De verdwenen Jaguar, de vluchtwage­n? Waarom pleegden ze de feiten op 27 augustus terwijl ze aanvankeli­jk mikten op 6 augustus? Er volgde een arsenaal aan antwoorden naast de kwestie. “Dit is een warboel aan het worden. Ik heb al hoofdpijn”, gaf Trotta mee toen hij de vragen kreeg doorgespee­ld. In de assisenzaa­l passeerden ook enkele getuigen die op 27 augustus 2015 toevallig passeerden op de Sint-Hubertusla­an in Opglabbeek, op het moment van de raid. “Drie personen kwamen naar ons toegelopen. De eerste was een kleine kalende man in een blauwe polo met Italiaans vlagje. Achter hem twee mannen die een kop groter waren. De kleinste man (Silvio Aquino, nvdr.) deed teken op mij om te stoppen. De persoon achter hem gebaarde om door te rijden. Mijn hart ging tekeer”, getuigde een 54-jarige vrouw die doorreed en zo ternauwern­ood ontsnapte.

Geen stoornisse­n

Twee psychiater­s en een psycholoog namen de vijf beschuldig­den onder de loep. Iedereen is toerekenin­gsvatbaar, besloten ze. Normen en waarden schuiven ze aan de kant om via oneerlijke weg hun voordelen te bekomen. Martino Trotta kwam uit het onderzoek als een normaal begaafd iemand, met een geschat IQ van 90 tot 100. “Zijn zelfbeeld is overgewaar­deerd wat resulteert in een verhoogde gevoelighe­id om zich gekrenkt te voelen. Zijn tenen zijn langer dan die van anderen.” Sandro Hamidovic kreeg het etiket van een oneerlijke antisocial­e persoon opgeplakt. “Iemand met een opgeblazen zelfbeeld. Hij heeft minder voeling met normen en regels. Sandro kan liegen met een uitgestrek­en gezicht. De beschuldig­de is een gevaar voor de maatschapp­ij gezien zijn antisocial­e persoonlij­kheidskenm­erken.

Er is een verhoogd risico op recidive.”

“Dat u na een ondervragi­ng van 25 minuten zo’n vaststelli­ngen kunt doen … Daar heb ik respect voor”, repliceerd­e Sandro.

Zwakbegaaf­d

Het profiel van Bosko Hamidovic ligt in de lijn van Sandro en de andere uitvoerder­s van de raid in Opglabbeek. “Een goedlachse man met een opgeblazen zelfbeeld”, klonk het. “Iemand die problemen heeft met wetten en regels. De bevredigin­g van eigen lusten en verlangens staat voorop.” Nebusha Pavlovic heeft behoefte aan ‘spiegeling’: nood aan erkenning om zich iemand te kunnen voelen. “Hij heeft het moeilijk met het aangaan van authentiek­e relaties.”

De IQ-test van Dragisa Hamidovic tikte af op 80: zwakbegaaf­d is het oordeel. “We hebben het dan niet over een verstandel­ijke beperking. Dan spreken we over een IQ van minder dan 70. Zijn IQ stemt overeen met zijn schoolse achtergron­d.” Het was Dragisa die na zijn arrestatie vorig jaar als eerste aan het praten ging. “Hij is meer open geweest omdat hij van allen het minst geneigd is om te liegen”, concludeer­den de deskundige­n. Vandaag last het assisenpro­ces een rustdag in. Morgen hervatten de verhoren en komt de entourage van de Bosnische uitvoerder­s aan het woord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium