Het Belang van Limburg

Raf zoekt info over zijn vader, de Freddie Mercury van Vlijtingen

- Karel Moors

PODCAST RIEMST Opmerkelij­ke affiches in Vlijtingen: Raf Linmans (47) zoekt mensen die hem meer kunnen vertellen over zijn vader Edgard die een slagerij had in het dorp. Edgard, de Freddie Mercury van Vlijtingen, was stiekem homo en overleed dertig jaar geleden aan aids.

Edgard Linmans was afkomstig uit Zutendaal en runde in de jaren 70 en 80 een slagerij in Vlijtingen (Riemst). Hij was korte tijd getrouwd en uit dat huwelijk had hij een zoon, Raf. Maar Edgard leidde ook een verborgen leven: hij frequentee­rde homobars in Limburg, Maastricht en Luik. Zijn vrouw betrapte hem in bed met een andere man en het huwelijk strandde in een scheiding, Raf was toen 2,5 jaar. Tot zijn tiende had Raf nog sporadisch contact met zijn vader, maar de slager deed uiteindeli­jk afstand van zijn zoon. Edgard kwam de jongen wel nog eens opeisen met een geweer, maar Rafs opa stelde zich beschermen­d en onverzette­lijk voor zijn kleinzoon op en Edgard moest afdruipen.

Voor Raf was zijn vader grotendeel­s een blinde vlek maar nu probeert hij alsnog een scherper beeld te krijgen van wat voor iemand hij eigenlijk was. Drie jaar geleden kwam hij in contact met radiodocum­entairemak­er Kenneth Berth. Samen gieten ze de zoektocht naar het verleden van Edgard in de knappe podcast Zo Geboren, waarvan al enkele aflevering­en te beluistere­n zijn via VRT NU. Ze willen nog meer bronnen aanboren, vandaar de ‘opsporings­affiches’ in Vlijtingen.

Queen

“Toen ik Raf vroeg hoe zijn vader eruitzag, was zijn eerste reactie: zoals Freddie Mercury”, lacht Kenneth. “De dorpsslage­r van Vlijtingen had inderdaad wel wat weg van de zanger van rockband Queen: zwart haar, zo’n snor uit de jaren 80, terugtrekk­ende haarlijn. En net zoals Freddie heeft Edgard zijn homoseksua­liteit proberen te verbergen voor het publiek. En allebei zijn ze begin jaren 90 gestorven aan aids. Freddie in 1991 op zijn 45ste, Edgard in 1993 op zijn 44ste. Achteruitk­ijkend zijn er heel veel gelijkenis­sen tussen Edgard en Freddie Mercury.” Het intieme verhaal van Edgard hebben de podcastmak­ers ingebed in een breder kader over stiekeme homo’s in de jaren 70 en 80. Uit de kast komen was er toen meestal niet bij, vertelt een getuige, het was eerder “het masker even afzetten in een kleine kring gelijkgezi­nden” en in het openbaar weer een hetero-masker opzetten.

Verlamd

De vervreemdi­ng en het contactver­lies tussen vader en zoon werden nog versterkt door medische perikelen. “Raf heeft al zijn hele leven een hartaandoe­ning”, gaat Kenneth verder. “Op zijn zeventiend­e moest hij geopereerd worden en net op dat moment had hij zijn vader kunnen opsporen. Die baatte toen een koffiebar uit in Munsterbil­zen. Raf wilde hem opzoeken maar eerst moest die operatie gebeuren en daarbij is iets grondig fout gelopen. Raf is verlamd geraakt en kon niet meer lopen. Hij heeft ongeveer een jaar in het ziekenhuis gelegen. Halverwege dat proces kreeg hij de vraag of hij zijn vader nog één keer wilde zien. Edgard had toen aids en zat in een rolstoel. Maar op dat moment zat Raf zelf ook nog in een rolstoel. Retrospect­ief is het heel spijtig dat er toen geen ontmoeting is geweest maar het leek Raf toen best om eerst zelf te herstellen. Hij had niet zien aankomen dat zijn vader zo snel zou overlijden.”

Vrouwenhor­loge

Een aantal jaren terug kreeg Raf via Facebook een bericht van ene Fons, de laatste vriend van zijn pa. Zo ontving Raf foto’s en een vrouwenhor­loge dat zijn vader altijd had gedragen. Dat was de aanzet om dieper te spitten. “Raf weet nog dat hij als kleine jongen mocht meehelpen in de slagerij, maar naar zijn gevoel had hij een afstandige en afwezige vader met wie hij nooit iets deed. Uit foto’s blijkt nu dat hij als kind toch veel uitstapjes heeft gedaan met Edgard. Dat kon Raf zich niet meer herinneren”, vertelt Kenneth. “Het beeld van zijn vader is al bijgekleur­d.”

“Er zitten nog een paar onduidelij­kheden in het verhaal van Edgard. Mensen die hem hebben gekend, kunnen dat misschien ophelderen. Laat dit een warme oproep zijn”, moedigt Kenneth aan. In de podcast is te horen dat alle reacties welkom zijn, ook die van Vlijtingen­aren die getuigen over de degelijke koteletten en het gehakt van Edgard.

→ Wie informatie heeft over Edgard Linmans kan Raf en Kenneth bereiken via 080/06.24.54 of vadervanra­f@gmail.com

 ?? FOTO RR ?? Een “opsporings­bericht” voor Edgard Linmans aan een etalage in Vlijtingen. Zijn zoon Raf zoekt informatie over zijn vader.
FOTO RR Een “opsporings­bericht” voor Edgard Linmans aan een etalage in Vlijtingen. Zijn zoon Raf zoekt informatie over zijn vader.
 ?? FOTO AP ?? Wijlen rockgod Freddie Mercury, de zanger van Queen, overleed net als Edgard begin jaren 90 aan aids.
FOTO AP Wijlen rockgod Freddie Mercury, de zanger van Queen, overleed net als Edgard begin jaren 90 aan aids.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium