Het Belang van Limburg

Volgens academici is islamitisc­he school broodnodig

Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) zal er alles aan doen om de islamitisc­he school Plura C in Genk geen erkenning te geven. Maar is zo’n school eigenlijk wel nodig? “Broodnodig”, vindt professor Orhan Agirdag.

- Liliana Casagrande en Chris Nelis

De Raad van State heeft de weigering van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om in Genk een islamitisc­he school een erkenning te geven, vernietigd. Reden: de motivatie volstond niet. Maar wat betekent dit nu? “De Raad van State kan weliswaar niet zelf de goedkeurin­g van de erkennings- en subsidiëri­ngsaanvraa­g geven, maar toont zich toch wel erg streng voor de Vlaamse Regering”, zegt Johan Lievens, onderzoeke­r onderwijsr­echt aan de KU Leuven en professor Staatsrech­t aan de Vrije Universite­it Amsterdam. “Het zal voor de Vlaamse Regering niet eenvoudig zijn om met overtuigen­de argumenten op de proppen te komen. De minister blijft herhalen dat hij de oprichting van een islamitisc­he school wil vermijden. Dat is geen argument waarmee hij de Raad van State kan overtuigen. Integendee­l, het bevestigt eigenlijk alleen maar dat de minister een politiek doel nastreeft en geen interesse heeft voor decretale of zelfs grondwette­lijke grenzen.”

Anomalie

Ook Orhan Agirdag, professor pedagogisc­he wetenschap­pen (KU Leuven), is scherp voor Weyts. “Dat er in Vlaanderen nog geen islamitisc­he scholen zijn, is een anomalie”, vindt Agirdag. “In het Franstalig onderwijs zijn die scholen er wel. Net als in Nederland. Vrijheid van onderwijs is een grondrecht en het DNA van ons onderwijss­ysteem. Ook de politiek moet zich aan deze spelregel houden. 70 procent van de Vlaamse scholen is toch ook opgericht door een gemeenscha­p, vaak door katholieke­n. Maar ook door joden en protestant­en. Uit wetenschap­pelijke literatuur blijkt trouwens dat die islamitisc­he scholen goed zijn.”

Een van de argumenten die Weyts aanvoert tegen de oprichting van de school in Genk, zijn de banden met de religieus conservati­eve Milli Görüs-beweging. Die heeft het voormalige Syntra-gebouw gekocht en stelt dit kosteloos ter beschikkin­g van vzw Lectio die de school wil oprichten. Lectio maakt zich sterk dat de eigenaar zich niet met de school zal moeien, maar niet iedereen gelooft dat.

Segregatie

In zijn verdedigin­g bij de Raad van State heeft de minister het over “een extremisti­sche vector”. Hij verwijst daarvoor naar een rapport van Staatsveil­igheid dat weliswaar niet openbaar is, maar dat de Raad van State wel heeft ingekeken, volgens de advocaat van de school. “We weten niet wat er in dat rapport van de Staatsveil­igheid staat”, zegt Orhan Agirdag. “Je kan niet preventief ingrijpen op basis van een vermoeden. Je zou van Milli Görüs kunnen zeggen dat die strekking conservati­ef is, maar betekent dit dan dat er geen conservati­eve scholen kunnen zijn?”

Weyts haalt als argument tegen de oprichting van islamitisc­he scholen aan dat die segregatie in de hand werken. “Gaan we dan ook witte colleges afschaffen”, vraagt Agirdag zich af. “Het is veel belangrijk­er om na te gaan of in een school de eindtermen worden gevolgd, of vrouwen en mannen gelijk worden behandeld en of het curriculum goed in elkaar zit.”

Problemen

Is er eigenlijk wel een vraag naar een islamitisc­he school in Genk? Want die moet tenslotte al 141 leerlingen bereiken om recht te hebben op subsidies. Niet weinig. “Niet elke gemeenscha­p moet per se een eigen school hebben”, vindt Ali Caglar, ex-schepen voor cd&v in Genk, ex-leraar en nu directeur van de Unie van actieve vereniging­en. “Maar je kan niet ontkennen dat veel jongeren met problemen kampen. Kijk maar naar de cijfers van schooluitv­al in de mijngemeen­ten. Daar moeten we ons wel zorgen over maken. Veel jongeren voelen zich gewoon niet goed op school.”

 ?? FOTO CN ?? De Milli Görüs-beweging heeft het voormalige Syntra-gebouw gekocht en stelt dit kosteloos ter beschikkin­g van vzw Lectio die de school wil oprichten.
FOTO CN De Milli Görüs-beweging heeft het voormalige Syntra-gebouw gekocht en stelt dit kosteloos ter beschikkin­g van vzw Lectio die de school wil oprichten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium