Het Belang van Limburg

Matthias Schoenaert­s maakt kunstwerk van Sanda Dia op festivalwe­ide Werchter

- Emilia Kerstens en Pieter Huyberecht­s

Acteur en kunstenaar Matthias Schoenaert­s alias Zenith maakte een portret van Sanda Dia, de twintigjar­ige student die om het leven kwam tijdens een dooprituee­l.

De acteur maakte een graffitiku­nstwerk van Sanda Dia op het terrein van Rock Werchter. Het werk maakt deel uit van de North West Walls, een containerc­onstructie van kunstenaar Arne Quinze. De torens vormen al jaren een vast gegeven op de festivalwe­ide van Rock Werchter. Elk jaar mogen streetart kunstenaar­s de containers als canvas gebruiken.

De primeur is voor Sanda’s familie. Vader Papis Dia, gehuld in een veelkleuri­g hemd dat Sanda vroeger vaak droeg, kan zijn tranen niet bedwingen en geeft Schoenaert­s een knuffel. Een uur lang zit hij ademloos op een stoel naar de beeltenis van zijn overleden zoon te kijken. “Zo krachtig dit”, zegt broer Seydou, terwijl hij vrouw Marie een knuffel geeft. “Eindelijk gebeurt er eens iets waar we moed en kracht uitputten.”

Ze zijn Schoenaert­s enorm dankbaar. Met werken over George Floyd of de wantoestan­den onder Leopold II in Congo-Vrijstaat belichtte hij eerder al maatschapp­elijk gevoelige thema’s. Ook op de gevangenis­muren van Antwerpen en Oudenaarde toonde hij nog veel meer in zijn mars te hebben dan acteren. Schoenaert­s doopte het werk Zwart op Wit. “Ik heb het gemaakt vanuit verontwaar­diging over het onrecht dat Sanda en zijn familie werd aangedaan en nog steeds wordt aangedaan. Dit is mijn manier om een statement te maken. Dit beeld spreekt voor zich, ik heb daar eigenlijk niets aan toe te voegen. Dit gaat niet over egotripper­ij. Dit eerbetoon is voor mij het minste.”

 ?? ??
 ?? FOTO INSTAGRAM/
RR ?? Het resultaat is een gigantisch­e afbeelding van Sanda, het gezicht diep in de handen, met raadselach­tige blik.
FOTO INSTAGRAM/ RR Het resultaat is een gigantisch­e afbeelding van Sanda, het gezicht diep in de handen, met raadselach­tige blik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium