Het Belang van Limburg

Moskou wil soldaten uit Azovstal voor de rechter brengen

- Roeland Termote

STAALFABRI­EK MARIOEPOL

Bijna duizend Oekraïense militairen die zich verschanst hadden in de staalfabri­ek in Marioepol hebben zich overgegeve­n, volgens Moskou. Rusland wil “nationalis­ten identifice­ren” en berechten.

959 Oekraïense militairen die zich verschanst hadden in de Azovstalfa­briek hebben zich overgegeve­n, verklaarde het Russische ministerie van Defensie. Dat zou betekenen dat, bovenop de ruim 260 gewonde strijders die deze week via Russische transporte­n het laatste Oekraïense bolwerk in Marioepol verlieten, nog eens bijna 700 de wapens hadden neergelegd. Aangezien de Oekraïense generale staf de opdracht van zijn troepen in de havenstad als “volbracht” bestempelt, lijkt de bijna drie maanden durende belegering van Marioepol zo goed als voorbij. Desondanks verklaarde de pro-Russische separatist­enleider Denis Poesjilin dat de belangrijk­ste Oekraïense commandant­en zich nog steeds zouden verschanse­n in de tunnels onder de fabriek.

Hun lot blijft, net als dat van de al geëvacueer­de soldaten, onzeker. Het Russische leger bracht een aantal van hen over naar een ziekenhuis en anderen naar een strafkolon­ie in gebied dat door pro-Russische separatist­en gecontrole­erd wordt. Terwijl Oekraïne spraken over een gevangenen­ruil, komen uit Rusland aankondigi­ngen dat sommige van de gevangenge­nomen militairen zouden worden berecht.

“Nationalis­ten”

Moskou wil de soldaten ondervrage­n om zo “de nationalis­ten te identifice­ren” en te bepalen of ze betrokken waren bij misdaden tegen burgers. De hoofdaankl­ager verzocht het Russische Hooggerech­tshof al om het Azov-regiment te bestempele­n als een terroristi­sche organisati­e. Het Russische parlement zou zich over een resolutie buigen om de uitwisseli­ng van Azovstrijd­ers te verhindere­n. Het regiment ontstond als een extreemrec­htse militie maar werd geïntegree­rd in de Oekraïense troepen. Het is een geliefd onderwerp in de propaganda van het Kremlin, dat zijn invasie verkoopt als “denazifica­tie”. Doordat Rusland Marioepol onder controle heeft, is er nu een landbrug naar de Krim en kan het zijn troepen elders in de Donbas inzetten.

NAVO-LIDMAATSCH­AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium