Het Belang van Limburg

De minder vrolijke kant van Ali Baba’s grot

-

Ma, de baas van de Chinese zakenreus Alibaba (in één woord) Group, zat eind vorige eeuw verlegen om een naam die zowel in China als in het Westen iets betekende. Hoewel de naam Ali Baba uit een Arabisch sprookje komt.

een coffeeshop in San Francisco controleer­de hij het even bij de serveerste­r en die riep meteen: ‘Sesam, open u!’ Hij liep naar buiten en vroeg dertig passanten wat de naam Ali Baba hen zei en toen bleek dat iedereen de naam kende. Zo’n woord zocht hij.

van het sprookje van Ali Baba is de jonge Sjeherazad­e, dochter van een grootvizie­r, die voor de sultan eindeloos verhalen moet blijven vertellen om te voorkomen dat hij zijn plan uitvoert: elke dag een nieuwe bruid zoeken en ze ‘s anderendaa­gs vermoorden, zodat ze hem niet kan bedriegen.

begint telkens vroegtijdi­g met een nieuw verhaal zodat ze de sultan nieuwsgier­ig houdt. Duizenden-één-nachten lang. Tegen die tijd is de sultan van zijn waan genezen.

verhaal is dat van Ali Baba die op zekere dag in een boom moet vluchten als hij veertig rovers ziet naderen. Hij hoort hoe een van hen roept: ‘Sesam open u!’ en zo in de rotsen een rijke schatkamer opent. Kortom, met die zin als sleutel leeft Ali Baba nog lang en gelukkig.

grot van Ali Baba’ geldt sinds eind 19de eeuw ook in het Nederlands als een synoniem voor schatkamer.

het oosten van Limburg heerst momenteel veel onrust omdat de Chinese reus het vrachtverv­oer richting Bierset-Luik de komende twintig jaar mee zal doen verdubbele­n tot 5.800 vliegbeweg­ingen per maand, waarvan 40 procent ’s nachts. Zo heeft Ali Baba’s grot ook een minder vrolijke kant gekregen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium