Het Belang van Limburg

Wouter Torfs stopt als CEO en ruilt schoenen voor welzijnswe­rk

- Tommy Huyghebaer­t

CARRIÈREWE­NDING

HASSELT Van een schoenenim­perium naar welzijnswe­rk. Wouter Torfs (64), topman van de gelijknami­ge schoenenke­ten, stopt als CEO en stapt over naar de sociale sector. Hij wordt voorzitter van het Centrum Algemeen Welzijnswe­rk (CAW). “Ik kon me niet meer opladen voor de zoveelste aankoop van schoenen.”

Negen keer werkgever van het jaar in België. Eén keer Europees werkgever van het jaar. En een van ’s lands bekendste ondernemer­s. Wouter Torfs mag terugkijke­n op een mooi parcours tijdens zijn 36 jaar als topman van de schoenenke­ten van zijn familie. Het lag al langer vast dat hij in 2023 zou stoppen als CEO van Schoenen Torfs. Maar de meesten dachten dat hij eens goed in de zetel zou gaan liggen. Niet dus. Na maanden nadenken, kondigde hij woensdag aan dat hij voorzitter wordt van het Centrum Algemeen

Welzijnswe­rk, kortweg CAW. Met de C van Centrum dus en niet van Christelij­k, zoals Torfs tot voor kort zelf dacht. “Het toont meteen een van mijn belangrijk­ste taken aan: CAW en zijn werking nog bekender maken bij de mensen.”

“Onze ambitie is om nog veel meer mensen in een moeilijke situatie eerstelijn­shulp te bieden en in de juiste richting te wijzen naar profession­ele hulp als dat nodig is. Een warm en solidair Vlaanderen is meer dan nodig in de huidige energiecri­sis en met al die prijsstijg­ingen. Niet door te strooien met leeflonen, maar door te luisteren naar en te zorgen voor de zwaksten in deze maatschapp­ij.” Torfs ziet zijn nieuwe taak als CAW-voorzitter als de ultieme combinatie van zijn ervaring als CEO en advocaat. Want wat velen niet weten is dat hij ook drie jaar aan de Antwerpse balie heeft gewerkt. “Ik mag nu volledig het deel van mijn job als CEO doen wat ik altijd het liefst heb gedaan: mensen versterken, mensen laten genieten van hun werk, mensen steunen. Ik hoef me niet meer bezig te houden met de zoveelste aankoop van schoenen, met huurcontra­cten van winkels of de dagelijkse problemen.”

Slijtage

Eerlijk en openhartig is Torfs zeker tijdens ons gesprek. “De grootste drive is er op dat vlak wat uit. Pas op, ik doe mijn werk als CEO nog altijd met hart en ziel. Maar ik merk dat het steeds moeilijker wordt om me op te laden. Op de commerciël­e kick die ik vroeger ervaarde, zit slijtage. Ik ben wel trots op wat ik bereikte. Op die erkenninge­n als beste werkgever, maar ook op ons engagement voor goede doelen, ons duurzaamhe­idsproject en de succesvoll­e lancering van de webshop.

We zijn in al die jaren goed gegroeid en zijn vandaag echt mee. Maar een nieuwe CEO zal het bedrijf goed doen.” Zijn nicht Lise Conix, die nu al marketingd­irecteur is bij de schoenenke­ten, zou klaarstaan om de leiding te nemen over de 700 werknemers en de 78 winkels in Vlaanderen en 2 in Wallonië.

Waarom Torfs na al dat hard labeur dan niet kiest voor een ligzetel aan het zwembad? “Voor het geld hoef ik dit nieuwe engagement niet aan te gaan. Dit is vrijwillig­erswerk waarvoor ik een vrijwillig­ersverloni­ng ontvang. Een bedrag dat totaal niet te vergelijke­n is met wat ik tot nu verdiende als CEO. Maar ik zal ook niet meer moeten werken als nu. Ik kan wel degelijk wat gas terugnemen. Ik trek weg uit de dagelijkse strijd, ik zie mezelf meer als een coach. Ik neem meer tijd voor de (klein)kinderen. Ik ga begin volgend jaar zelfs voor een maand op reis naar Thailand. Ik word CAWvoorzit­ter puur omdat ik voor de maatschapp­ij en de sociale sector nog iets wil betekenen zolang ik energie en goesting heb.”

Nieuw paar schoenen

Wie trouwens denkt dat Torfs de dagen bij de schoenkete­n aftelt, heeft het mis. “Natuurlijk ga ik Schoenen Torfs missen. Vooral de menselijke contacten dan. Maar ik verlaat het bedrijf niet helemaal. Ik blijf aandeelhou­der en zit nog in de raad van bestuur. Ik zie me zelfs nog eens een beurs meepikken en de medewerker­s op de werkvloer bezoeken. Een mens heeft tenslotte ook op tijd en stond een nieuw paar schoenen nodig natuurlijk.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Wouter Torfs trekt de deur van Schoenen Torfs achter zich dicht. “Al zal ik af toe nog weleens de werkvloer bezoeken.”
FOTO JEROEN HANSELAER Wouter Torfs trekt de deur van Schoenen Torfs achter zich dicht. “Al zal ik af toe nog weleens de werkvloer bezoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium