Het Belang van Limburg

Hegge uit Hamont-Achel bekroond als succesvol familiaal bedrijf

- Guido Cloosterma­ns

FAKKEL 2022 BILZEN Het metaalverw­erkende bedrijf Hegge uit Hamont-Achel neemt de Fakkel 2022 mee naar huis. Voka Limburg bekroont met de Fakkel een succesvol familiaal bedrijf. “Deze prijs is voor mijn vader”, zegt CEO Marc Hegge.

De award waarmee werkgevers­organisati­e Voka Limburg elk jaar een familiale ondernemin­g met een uitzonderl­ijke staat van dienst bekroont, werd woensdagav­ond uitgereikt tijdens de Family Business Happening, die plaatsvond bij baksteenfa­brikant Vandersand­en in Bilzen, de laureaat van 2021. De zaakvoerde­rs Marc en Luc Hegge, die overigens eerder al eens werden genomineer­d, ontvingen de prijs uit van handen van voorzitter Karin Van De Velde van Voka Limburg.

Het Noord-Limburgse metaalverw­erkende bedrijf haalde het voor de andere genomineer­den: bouwbedrij­f Houben en tegelspeci­alist Impermo. “Met deze prijs willen we familiale ondernemin­gen in onze provincie belonen en tegelijk inspireren om dezelfde continuïte­it en visie aan de dag te leggen als onze laureaat en de andere genomineer­den”, aldus Bart Balis en Ellen Olislagers, respectiev­elijk voorzitter van het Family Business Center en directeur eigenaars-ondernemer­s van Voka Limburg.

Sterke bedrijven

Met Hegge, Houben en Impermo stonden er drie sterke familiebed­rijven tegenover elkaar. Zij werden geselectee­rd op basis van specifieke criteria. Zo moeten er minstens twee generatiew­issels hebben plaatsgevo­nden en is het van belang dat de familie een actieve rol speelt in het bedrijf en de meerderhei­d van de aandelen in handen heeft. Ook andere parameters, zoals financiën, innovatie, internatio­nalisatie en maatschapp­elijke betrokkenh­eid worden bekeken.

De jury motiveerde de keuze voor Hegge als volgt: “Door hun familiecha­rter, een familiefor­um en een raad van advies vertoont de ondernemin­g een sterk staaltje van familiale governance. Met gezonde financiële cijfers durft Hegge ook op lange termijn te denken, mét oog voor innovatie. Ze toonden zich bestand tegen verschille­nde crisissen, en stilaan wordt ook de vijfde generatie bij de bedrijfsvo­ering betrokken. Het is het bewijs van een familiale ondernemin­g die bezig is met continuïte­it, maar waar de familiale cultuur nooit uit het oog wordt verloren.”

In 1893 opgericht

Hegge werd in 1893 opgericht door Andries Hegge, de overgrootv­ader van de huidige aandeelhou­ders. Het bedrijf is met 170 werknemers gespeciali­seerd in metaalverw­erking voor tal van sectoren, van ramen, deuren en gevelwande­n tot aluminium spatscherm­en voor vrachtwage­ns. “Ik ben ongelofeli­jk fier om deze prijs in ontvangst te mogen nemen”, zegt CEO Marc Hegge. “Het is vooral een prijs ter ere van mijn vader, die de weg geplaveid heeft voor het succes van onze familiale ondernemin­g.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Van links naar rechts Karin Van De Velde, Luc en Marc Hegge en Ellen Olislagers.
FOTO LUC DAELEMANS Van links naar rechts Karin Van De Velde, Luc en Marc Hegge en Ellen Olislagers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium