Het Belang van Limburg

Waarom de oproeping van Loïs Openda en Amadou Onana (g)een verrassing is

-

Roberto Martinez haalde met Amadou Onana (20) en Loïs Openda (22) twee nieuwkomer­s bij de Rode Duivels. En zeggen dat de twee bij Anderlecht en Club amper mochten meedoen.

Op Jan Breydel heette hij niet efficiënt te zijn. Het is iets dat de omgeving van Loïs Openda (22) altijd nuanceerde: hij was gewoon te snel om voor doel kalm te blijven. Club Brugge betwijfeld­e of dat ooit zou beteren en verhuurde Openda twee jaar geleden aan Vitesse. Een perfecte transfer, zo bleek: in Nederland scoorde Openda dit seizoen 23 keer, zonder daarbij zijn diepgang te verliezen. De Luikenaar lijkt onvermoeib­aar. “Zijn stats spreken voor zich”, aldus Martinez. Zelf is de speler “trots”. “Ik wist wel dat ik in beeld was, maar ook dat ik geduldig moest zijn.”

De kans dat Openda straks terugkeert naar Club is klein. Een verlengd verblijf bij Vitesse lijkt ook uitgeslote­n. Openda zelf wil een stap hogerop zetten.

Amadou Onana

Een type-Marouane Fellaini. Zo omschrijft Olivier Deschacht, assistent-trainer bij de nationale beloften, Amadou Onana (20). De in Senegal geboren Lille-speler kan net als Fellaini alle posities op het middenveld invullen en is met zijn 1,95 meter een beest in de duels. “Zijn polyvalent­ie is een troef”, aldus ook Roberto Martinez.

Onana is een onbekende voor het gros van de Belgische voetbalfan­s, maar waarnemers van het internatio­nale voetbal voorspelle­n hem een grote toekomst. Bij Anderlecht zat hij bij de jongens met ‘weinig potentieel’, ook nadien bij Zulte Waregem kwam hij nauwelijks aan de bak. Uiteindeli­jk brak Onana door bij Hamburg, deze zomer verkoos hij Lille boven Club.

Martinez is gecharmeer­d door Onana’s profiel: hij kan in de lucht een troef zijn, om zo een match open te breken of een achterstan­d om te buigen. Daarnaast is hij heel volwassen voor zijn leeftijd.(pjc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium