Het Belang van Limburg

Na Patro en Standard kwam deze week ook godbetert Rupel Boom in Amerikaans­e handen. Waarom Amerikanen verlekkerd zijn op Belgische clubs

-

Rond de jaarwissel­ing werd Patro Eisden overgenome­n door de Amerikaans­e investerin­gsgroep The Common Group, goed voor de vierde overname in nog geen tien jaar tijd. In maart raakte bekend dat het financieel geplaagde Standard in handen kwam van 777 Partners, ook afkomstig uit de VS. En deze maand werd eerste amateurclu­b Rupel Boom de volgende die onder de Amerikaans­e vlag uitkomt. Daar zwaait nu zakenman Nathan Crockett de scepter.

Vanwaar plots die interesse uit Amerika?

Thomas Peeters: “Laat het duidelijk zijn dat Belgische clubs niet enkel bij Amerikanen gegeerd zijn, maar bij elke investeerd­er die een opportunit­eit zoekt in het voetbal. Kijk maar naar het aantal clubs in 1A en 1B dat in buitenland­se handen is. België is nog relatief goedkoop in vergelijki­ng met andere landen. In Engeland bijvoorbee­ld moet je miljarden neertellen als je een traditiecl­ub wil overnemen. In ons land zijn clubbestuu­rders vaak zelf op zoek naar overnemers. Er liggen dus kansen.”

Wat maakt Belgische clubs zo interessan­t voor buitenland­ers?

“Het succes van de Rode Duivels speelt deels mee. Dat heeft België op de wereldkaar­t van het voetbal gezet. Daarnaast gaat het vaak om overnames van traditiecl­ubs.

Clubs die over een grote achterban beschikken, maar door omstandigh­eden niet langer winstgeven­d zijn. De betrachtin­g is om die clubs opnieuw financieel gezond te maken, ze naar hun oude niveau te tillen en met meerwaarde te verkopen. Vergelijk het met de renovatie van een oud huis. Union is een goed voorbeeld. Noem ze maar een light-versie van PSG, dat eveneens onder zijn potentieel presteerde toen de Qatarezen in 2011 de club overnamen.”

Moeten we er niet meer achter gaan zoeken als buitenland­ers zich gaan inmengen in amateurclu­bs als Patro en Rupel Boom?

“Het zal niet de missie van Nathan Crockett zijn om zich populair te maken in de Rupelstree­k, net zomin The Common Group de banden met de supporters in het Maasland wil aanhalen. Supporters moeten zich geen illusie maken, het Amerikaans­e model in de sport is gebaseerd op geld verdienen. Standard is overgenome­n door een investerin­gsfonds, die zijn per definitie op zoek naar rendement. Dat kan je halen bij een club die je goedkoop kan overnemen en die het potentieel heeft een topclub te zijn.”

Klinkt mooi op papier, maar is die doelstelli­ng ook realistisc­h?

“Als je voldoende geld en geduld hebt, kan je wel degelijk winst boeken. Zo deed Roman Ambramovic het ook bij Chelsea. Maar inderdaad, je kan je afvragen of zo’n scenario voor Patro Eisden of Rupel Boom wel haalbaar is. En zelfs voor Standard. In België zijn de plaatsen aan de top immers beperkt. En er gaapt nog een grote kloof tussen de Europese top en 1A. Om over eerste amateurlig­a nog maar te zwijgen.”

Moeten we nu dan blij zijn omdat er geld in deze noodlijden­de clubs gestoken wordt of droevig zijn omdat de eigenheid van de clubs verdwijnt?

“Moeilijk om daar een antwoord op te geven. Omdat we niet weten waar we met ons voetbal heen willen. Willen we meer betekenen in Europa? Dan moeten we naar minder clubs en naar de oprichting van de BeNeLiga. Maar willen we dat wel? Of willen we het gezellig houden met 18 clubs in 1A? Enerzijds is het positief dat clubs dankzij buitenland­s geld kunnen overleven en dat zo de concurrent­ie stijgt. Als Standard opgewaarde­erd wordt, is dat goed voor de competitie. Anderzijds verdwijnt met buitenland­se eigenaars de lokale verankerin­g. Er bestaan ook geen regels omtrent buitenland­se inmenging, waardoor dit alomtegenw­oordig is.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium