Het Belang van Limburg

Vogelbesch­erming wil vergunning windturbin­es opnieuw laten vernietige­n

-

NATUUR

te tegen borst. Bovendien vreesde Vogelbesch­erming Vlaanderen dat de exploitati­e nadelige gevolgen zou hebben voor de naburige natuurgebi­eden zoals de Lommelse Heidegebie­den. Eind september vorig jaar vernietigd­e de Raad van State de milieuverg­unning, maar Luminus heeft de procedure niet afgewacht en startte reeds de bouw én exploitati­e van vijf windturbin­es.

de

Voorwaarde­n

Toen lag de bal in het kamp van Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir. “Ze is niet ingegaan op onze vraag om de turbines te laten stilleggen. In februari heeft ze bij ministerie­el besluit de vijf reeds gerealisee­rde windturbin­es opnieuw vergund, maar ze heeft wel bijzondere exploitati­evoorwaard­en opgelegd”, schetst Free van Rompaey, juridisch medewerker bij Vogelbesch­erming Vlaanderen. “Die gaan voor ons echter niet ver genoeg. Zo wordt bijvoorbee­ld opgelegd dat de turbines moeten stilstaan tijdens bepaalde gevoelige periodes tussen zonsonderg­ang en -opgang om zo aanvarings­slachtoffe­rs te voorkomen.” De woordvoerd­er van Demir vult aan dat de turbines hierbij moeten worden voorzien van een detectiesy­steem waarbij de wieken automatisc­h tot stilstand komen.

“Deze maatregel is opgelegd vooral in functie van de grote populatie meeuwen en vleermuize­n. Ons standpunt is dat een stilstandr­egime hier niet voldoet om de verschille­nde populaties treken pleistervo­gels te beschermen”, vervolgt Van Rompaey. “Ook verstoring van de omliggende natuur met belangrijk­e vogelricht­lijngebied­en wordt hiermee niet voorkomen. De omgeving is juist hier zo waardevol dat we eigenlijk niet akkoord kunnen gaan met een compromis. We blijven bij ons standpunt dat aanvrager Luminus te weinig op voorhand de impact van dit project heeft onderzocht. We zien nu al dat de windmolens een barrière opwerpen in het gebied en bepaalde populaties fragmenter­en.”

Niet evident

Dus trekt de Vogelbesch­erming Vlaanderen voor de tweede keer naar de Raad van State. “Opnieuw met hetzelfde verzoek om de vergunning te vernietige­n, en zo de exploitati­e daar onmogelijk te maken. We beseffen dat uitsluitse­l tot anderhalf jaar op zich kan laten wachten en dat de turbines ondertusse­n schade blijven aanrichten. Ook het gegeven dat ze al in werking zijn, maakt het niet evident.”

EDF Luminus laat weten dat ze over lopende zaken geen commentaar geeft.

 ?? GVB
FOTO ?? De Vogelbesch­erming Vlaanderen trekt voor de tweede keer naar de Raad van State om de nieuwe vergunning te laten vernietige­n.
GVB FOTO De Vogelbesch­erming Vlaanderen trekt voor de tweede keer naar de Raad van State om de nieuwe vergunning te laten vernietige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium