Het Belang van Limburg

Acht op de tien ouders willen schoolstra­at in Kuringen behouden

- Dirk Jacobs

VERKEER HASSELT Na een half jaar proefdraai­en blijkt uit een rondvraag bij de ouders dat acht op de tien de schoolstra­at in Kuringen-centrum willen behouden. 63 procent stuurt zijn of haar kinderen opnieuw te voet of met de fiets naar school. De stad zal verzinkbar­e paaltjes plaatsen en bekijkt ook de verkeerssi­tuatie in de buurt.

“Uit de evaluatie van de proefopste­lling blijkt nu al dat 63 procent van de ouders hun kinderen weer met de fiets of te voet naar school laten gaan”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Voor ons het signaal dat de schoolstra­at een definitiev­e plek moet krijgen. Vanaf september komen er dan ook verzinkbar­e palen. We gaan de zone rond de stedelijke basisschoo­l en de bibliothee­k inrichten als een groen en gezellig dorpscentr­um. Die groene kern zal er onder meer voor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen gaan.”

Omliggende straten

Hasselt maakt ook werk van veilige routes naar school. “Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen ook die laatste meters in alle rust en veiligheid kunnen afleggen. Daarom werd een schoolstra­at ingevoerd in de Joris van Oostenrijk­straat, tussen de Crutzenstr­aat en de Grote Baan. Acht op de tien ouders willen die absoluut behouden. De directe schoolomge­ving wordt kindvriend­elijker, aangenamer en veiliger ervaren tijdens de schoolpiek­uren.” Maar er zijn nog werkpunten. “De verkeersaf­wikkeling in de omliggende straten moet vlotter. Daarom breiden we dit najaar de proefopste­lling uit met de Deken Habrakenst­raat, met nu vaak foutparkee­rders en bestuurder­s die de enkele richting negeren, en het gevaarlijk­e kruispunt Crutzenstr­aat met de Joris van Oostenrijk­straat. We bekijken dan ook waar we extra Kiss&Ride-zones kunnen voorzien. Zo willen we de kindvriend­elijke zone groter maken en de verkeerskn­open ontrafelen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De schoolstra­at in Kuringen blijft behouden.
FOTO SERGE MINTEN De schoolstra­at in Kuringen blijft behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium